Var går gränsen för de krafter som nu beskyller Margot Wallström (S) och regeringen för att vara utrikespolitiskt ansvarslös? Det är en ärlig fråga. Jag undrar verkligen. Finns det någon kränkning mot mänskliga rättigheter som skulle tysta hyckleriet, som skulle få alla dessa kritiska röster att åtminstone jämställa moral med hänsynstagande vad gäller exportföretagens inkomster?
Vi vet nu att det inte räcker med brutala spöstraff, förföljelse av dissidenter och systematisk diskriminering av kvinnor. Efterspelet till det upprivna avtalet med Saudiarabien visar att det finns en stark lobby som är beredd att gå mycket långt för att hindra en feministisk utrikespolitik.
Här finns kravet att allt ska fortsätta som tidigare. Inga fler markeringar mot diktaturer, inga ställningstaganden för kvinnor bortom det egna landets gränser – när det kan få minsta konsekvenser för handelsutbyte.
Regeringen pressas nu. Självfallet av Saudiarabien som skickar fram andra emirat. Men mer ändå har kampanjen inhemska källor. Dels alla dessa företagstoppar som prioriterar miljarder från handel före sin moraliska heder. Dels oppositionens ledande parti, Moderaterna, som riskerar att urholka möjligheten vi nu har – att faktiskt få en utrikespolitik att vara stolt över – genom att försöka skada regeringen i allmänhet och Margot Wallström i synnerhet. Anna Kinberg Batra anser att Wallströms nya linje ”försvagar” Sverige. Det är ett häpnadsväckande uttalande.
Lägg till dessa motståndare liberala och konservativa ledarsidor samt den falang inom Socialdemokraterna som fortsatt vill att utrikespolitikens främsta målsättning ska vara att generera svenska jobb.
Nej, vi kan absolut inte ta för givet att Sverige framöver kommer att ha en feministisk utrikespolitik. Dragkampen pågår.
Maria-Pia Boëthius skrev en ledare om detta i ETC Helg som snabbt delades och gillades av 20 000 personer:
”Nu gäller det! Margot Wallström har som första utrikesminister i världshistorien proklamerat att hon vill föra en feministisk utrikespolitik. Det är både omstörtande, modigt och sensationellt”, skrev Boëthius, och fortsatte:
”Vi måste känna igen en politiker, som till vår häpnad faktiskt uträttar saker i jämlikhetens och människorättens tjänst. Och stödja henne. Man behöver inte vara för eller emot personen Margot Wallström – man behöver bara se till vad hon faktiskt uträttar: det är hittills ganska fenomenalt, fast svenska stormedier försöker utmåla henne som motsatsen, som ett hot.”
Ja, något fantastiskt har hänt.
En utrikespolitik som skaffar sig ryggrad.
Låt inte hycklarna förstöra det.
Därför har Dagens ETC startat ett upprop för en feministisk, rättvis, solidarisk och modig utrikespolitik. Skriv under om det är den roll du vill att Sverige ska ta. Skriv under om du vill att utrikespolitik ska formuleras av politiker, inte av näringslivets intressen. Skriv under om du tycker att Wallström förtjänar ditt stöd – att hennes linje i själva verket stärker Sverige.
Här hittar du uppropet.