De har nu sålt aktier i sitt bolag för nära 100 miljoner kronor, varav GW alltså köpt för sex. Bolaget ersätter de plågsamma djurförsöken med tester på mänskliga celler i provrör. Redan under 60-talets slut och 70-talets början protesterades det livligt om att minska antalet djurförsök. Laboratorier utsattes för attentat och djur släpptes fria.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Själv sprang jag gata upp och gata ner delandes flygblad med de mest fruktansvärda foton på. En hund som satt fast med en tvingande mask på med tobaksrök och en katt med blottlagd hjärna och olika ledningar kopplade.
Organisationen jag var aktiv i hette Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök. Det kändes oerhört viktigt att visa vad våra mänskliga vanor som tobaksrök, smärtstillande tabletter eller kosmetika hade för baksida. Förhoppningen var att vårt slit skulle få folk att tänka till och kräva en förändring. Vilket ju faktiskt skedde, kosmetikakedjan Body Shop , vars produkter är 100 procent vegetariska, startade upp sin verksamhet i England i mitten av 70-talet och har fått flera efterföljare. Sedan 2004 är det förbjudet i Sverige att testa kosmetika på djur och från 2014 blev det så i EU.
Nu är ju de flesta kosmetiska produkter som köps i vårt land inte tillverkade i Sverige eller ens i EU. Dessutom finns annan lagstiftning när det gäller en produkts giftighet för människa och miljö där tester måste göras, så tillförlitligheten kan ifrågasättas.
Därför känns det i dag extra viktigt när en tungviktare som GW ger sig in i debatten.
Se där är en man som använder sina pengar till något vettigt. Respekt!
Djurskyddet i Sverige, som är en politisk obunden och ideell organisation har i dagarna samlat in namnunderskrifter för att griskultingar ska åtminstone få stanna med sin mamma och dia de 28 dagar som gäller i dag. Jordbruksverket hotar med att minska det till 21 dagar och skyller på landsbygdsminister Sven–Erik Bucht som mycket riktigt vill ha förslag på hur vi kan öka produktiviteten inom den svenska livsmedelsproduktionen.
Ett annat exempel rör mjölkproduktionen. I dag tas kalven från kon omedelbart vid födsel och sätts i box för att inte störa mjölkproduktionen. Men en ny undersökning från SLU visar stora fördelar ifall kalven får gå fritt med kon och dia. Kalven växer bättre och kon får färre sjukdomar, exempelvis juverinflammation, som står för nästan en fjärdedel av kons sjukdomar, och som ofta är både smärtsam och återkommande. Då krävs oftast antibiotika med minskad mjölkproduktion som följd.
Både när det gäller griskultingarna och kalvarna och deras mödrar så visar de på mindre stress och bättre hälsa när de får vara så nära sitt naturliga beteende som möjligt.
Leif GW i all ära men vi får aldrig glömma Astrid Lindgren som protesterade mot att hålla burhöns och låta djuren lida på våra gårdar. Så rätt hon träffade i vår folksjäl. Vi vill använda mat och andra produkter som inte har orsakat lidande i något led. Jordbruksverket borde klara att ta fram förslag på hur både vår livsmedelsproduktion och vårt djurskydd kan förbättras.