För 40 år sedan fick jag anställning på Holmens bruk i Norrköping. Endast 17 år och 11 månader gammal fick jag anställning vid en av pappersmaskinerna. Det dröjde inte lång tid innan skyddsombudet kontaktade mig och gav mig skyddsinformation och skrev in mig i Pappers eller Spiaf, som man sade på den tiden. Det var en självklarhet att man skulle vara med i facket. Om man skulle försöka stå utanför skulle man snart bli utfryst av arbetskamraterna. Att inte solidariskt betala fackavgiften, utan åka snålskjuts på andra var inte accepterat. I dag tillåts många ha ett egoistiskt synsätt och stå utanför den fackliga gemenskapen. Arbetskamraterna betalar utan klagomål avgifterna som ibland kan bli ganska höga.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi måste gemensamt ta ansvar för att medlemstappet inte fortsätter att öka och se till att när ungdomarna får sitt sommarjobb ska de också komma med i den fackliga gemenskapen. Detta är speciellt viktigt på de mindre arbetsplatserna där besöken av någon facklig ombudsman är mer sällsynta. Där kan man se att anslutningsgraden är klart mindre än på de större arbetsplatserna. Stora arbetsplatser har ju ofta förtroendevalda som har fått möjlighet att arbeta med fackliga frågor och på så sätt finns facken som en naturlig del på arbetsplatsen. Därför är anslutningsgraden oftast högre där.
Sedan måste ju skandaler inom den fackliga verksamheten upphöra för att inte medlemmarna i vredesmod fattar beslut om att gå ur. Man kan lätt förstå att det är sådana beslut som man fattar när man läser om vilda fester och slöseri med medlemmarnas pengar. Som tur är förekommer detta nog mycket sällan.
Det vore mycket bättre om man ökar sitt fackliga engagemang och är med och påverkar hur facken ska arbeta för att värna om arbetarnas villkor.
Under de hundra åren som våra fackföreningar har kämpat för att få drägliga löner och en arbetsmiljö som är acceptabel så har en hel del saker blivit en självklarhet för många. Vi ska inte lägga oss till ro och tro att arbetsgivaren inte vill ta tillbaka rättigheterna att bestämma över de anställdas villkor. De kommer ofta med krav på att lönerna ska anpassas efter konjunkturen och att arbetstiderna ska vara flexibla efter arbetsgivarens önskemål. På dessa områden har facken hittills varit starka och lyckats stå emot.
En hög anslutningsgrad ger berättigande för facken att företräda de anställdas intressen på arbetsplatserna. Om anslutningsgraderna sjunker kan arbetsgivarna ifrågasätta vilkas intresse den förtroendevalda företräder. Sedan är det viktigt att medlemmarna utnyttjar sin rätt att påverka hur facken ska arbeta genom att delta i de medlemsmöten som hålls.
Att närvara på medlemsmöten är det absolut bästa sättet att kunna påverka hur facken ska jobba och vilka frågor som facket ska driva. Trots detta är deltagandet på medlemsmötena lågt i många förbund. Sociala medier som hemsidor, Twitter och Facebook i all ära, men det kan inte ersätta det fysiska mötet.