Därför har dessa bolag – som står för nästan en tredjedel av all produktion av olja och gas – senaste åren drivit Oil and gas climate initiative. Därför betalar alla medlemmar motsvarande 800 miljoner kronor var till organisationens investeringsfond. Det har de råd med. BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, ExxonMobil, Occidental, Pemex, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell och Total är samtliga enorma företag. Bara under andra kvartalet omsatte ExxonMobil motsvarande nästan 600 miljarder kronor. I fjol betalade den amerikanska jätten sin vd 140 miljoner kronor. Att då avsätta knappt en miljard till en fond…
Grönt skimmer. Syftet ska vara att hitta ”konkreta lösningar för att minska utsläpp av växthusgaser”. Så hur gick det? Organisationen offentliggjorde ett löfte att minska sina utsläpp av metan med 20 procent till 2025. ”En betydande milstolpe”, enligt OGCI, som passade på att sända en varning till regeringar som funderar på att göra det svårare och dyrare att förstöra planeten, inte minst för bolag som länge känt till konsekvenserna och som anser sig ha rätt att fortsatt släppa ut 1,4 miljoner ton metan.
”Om inte vi tillgodoser den energi som krävs, blir det en inverkan på den globala ekonomin”, sa Amin Nasser, vd på Saudi Aramco.
Vilket skämt.
Branschen vill uppehålla och blockera, samtidigt som den gör vad den alltid har gjort. Utvinner och säljer fossila bränslen. Klimatet kollapsar. Men de skyldiga blir skamlöst rika.
Medlemmarna i OGCI hade 2017 intäkter på svindlande, förödande 14 000 miljarder kronor. (Då räknas inte ens Saudiarabiens bolag in, eftersom det vägrar delge sådan information, men det är åtminstone känt att man släpper ut nästan fem procent av världens industriella växthusgaser.)
Det finns många förövare genom kedjan. Staten som subventioner fossilt, individen som inte väljer alternativ. Men om exempel ska statueras, om trenden ska brytas innan framtiden går förlorad, börja med de bolag som har mage att tro att de ska komma undan med sin alibikonstruktion OGCI, vars gröna fond inte uppnår en promille av ett enda års intäkter.
Sätt åt dem.
Att invända att produktionstoppen gällande olja och gas ändå kommer infalla någon gång under 2030-talet…
Då är det för sent.
Då har framtiden redan gått förlorad.
Inom kort kommer den globala efterfrågan på fossila bränslen att bli 100 miljoner fat olja. Varje dag! Det rapporterar energiorganet IEA. Det är olja nog att fylla fler än 6 000 olympiska simbassänger. Varje dag.
Olje- och gasbolagen kommer att göra allt för att tillfredsställa marknaden. Inte minst för att priset på ”det svarta guldet” – för att citera Dagens Industri – är rekordhögt. Opec förutser redan en massiv ökning av produktion de kommande åren.
Sätt åt dem hårt.
Det vore inte signalpolitik, utan att visa skarp insikt om att 100 företag har orsakat 70 procent av de totala utsläppen av växthusgaser sedan 1988, enligt en studie – ”Carbon majors report” – från miljögruppen CDP. Samtliga medlemmar i OGCI är med på denna lista. Fem av dem bland de tio värsta.
Vad finns det att tveka om?
Särskilt eftersom bolagen genom lobbyism och pseudovetenskap lagt ut dimridåer för att försvåra för politiker att fatta beslut.
Ett sätt är att göra som den amerikanska administrationen och utgå från att allt kommer att gå åt helvete – med fyra graders uppvärmning detta sekel – och därför släppa alla ambitioner på att rädda klimatet, om man nu hade haft sådana från första början.
Ett annat sätt är att identifiera fossila branschens enda drivkraft och sedan bearbeta den smärtpunkten – igen, igen och igen – tills något ger vika.
Pengar, naturligtvis pengar.
Det kan tolkas som arrogans att OGCI valde New York som mötesplats. Staden har stämt flera av dem – BP, Chevron, ExxonMobil och Shell – för att ha stört klimatet så genomgripande att skattebetalare nu måste bidra för att begränsa skadeverkningarna. I en första instans förlorade New York, men kommer att överklaga. Dessutom har staden beslutat att divestera, det vill säga att pensionsfonder som förvaltar 40 miljarder kronor inte ska ha fossila innehav. Idag är det här en växande rörelse som förbundit sig att hålla 40 000 miljarder kronor från klimatfientliga företag.
Svenskars sparande orsakar mer klimatutsläpp än Vattenfall, ja, lika stora utsläpp som hela Sverige, visade WWF redan 2014. Dubbelt upp för individen, dubbelt upp för samhället.
Sjunde AP-fonden investerade förra året, för miljoner svenskars räkning, i fem av OGCI-bolagen. De kommer garanterat att tacka för förtroendet med fler otillräckliga klimatlöften.
Irland blev det första landet att divestera.
Sverige borde bli det andra.