BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Laget bestod av festande, våldsamma och kriminella spelare, men också av drömmare som ville något större.
Precis som i fotbollslaget Leicester så finns det människor i vårt samhälle som kan hamna eller har hamnat snett. Till exempel så har det den senaste tiden varit oroligt i delar av Örebro med bland annat stenkastning och mordbränder. Händelser som är fruktansvärda.
Orsakerna till att människor blir kriminella kan vara många men det vi vet är att människor lättare hamnar i kriminalitet och missbruk om man växer upp under dåliga socioekonomiska förhållanden. Då är det jätteviktigt att samhället finns som en stöttepelare, så att det inte ska bero på av vilka föräldrar du föds, du ska som barn ändå ha samma förutsättningar som alla andra barn att få ett bra liv.
Enligt forskningen så är det jämlika samhället det bästa samhället att leva i. I det jämlika samhället får människor möjligheten att skapa sig ett bra liv utifrån sina egna förutsättningar, oavsett vilken familj du föds i eller var ditt liv tar vägen när du växer upp. I det jämlika samhället ställer samhället upp på dig.
Enligt OECD har klyftorna ökat snabbare i Sverige än i jämförbara länder. Inkomstskillnaderna har aldrig varit så stora och Sverige har under många år gått åt fel håll i fördelningspolitiken. Välfärden urholkas och i med det finns inte samhället där som ett stöd för de människor som behöver det.
Därför är det nu glädjande att regeringen föreslår den största välfärdssatsningen på flera årtionden, det handlar om investeringar på 10 miljarder per år. Det innebär att kommuner och landsting kan anställa fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och personer i andra viktiga yrken. Det är ett steg åt rätt håll, ett steg mot det mer jämlika samhället. Men det är ett litet steg och stegen måste bli större. Sverige är ett rikt land och vi borde kunna göra bättre. Ett jämlikt samhälle leder till mindre stress, bättre hälsa, bättre studieresultat, mindre kriminalitet och till att vi litar på varandra i större utsträcknig. Människor får större möjlighet att få vara sig själva.
Claudio Ranieri, tränaren för Leicester City, hade ingen lätt uppgift när han kom till klubben förra sommaren. I stället för att komma till ett lag med fullblodsproffs fick han ta sig an ett gäng luggslitna andraklasspelare, spelare som hade dömts för våldsbrott, spelare som var mitt uppe i disciplinärenden och spelare som inte hade passat in någon annanstans. Men Claudio tog sig an dem. Utifrån de förutsättningar spelarna befann sig i skapade han ett lag som till slut stod som seriesegrare i en av världens bästa fotbollsligor.
Låt oss ta oss an samhällets utmaningar med Claudio Ranieris fotbollssaga i bakhuvudet. Vi kan tillsammans skapa ett samhälle där alla får plats och där människor får möjligheten att nå sina drömmar. Eller varför inte vinna Premier League, till 5000 gånger pengarna.