Över 33 miljoner människor har drabbats. I lördags låg dödssiffran på mer än 1 200 personer, varav 441 är barn. Och dödstalen fortsätter att stiga. I Sindh-provinsen, som producerar hälften av landets mat, är 90 procent av skördarna förstörda.
Extremväder drivs på av klimatförändringarna som hänger ihop med den globala uppvärmningen.
Därför borde vi inte vara tysta. Vi alla bär ett ansvar för det som händer i Pakistan. I synnerhet vi som lever i den rika delen av världen.
Senatorn Mustafa Nawaz Khokar i Pakistan vill gå ännu längre. I The Guardian skriver han att ”Rich countries caused Pakistan’s catastrophic flooding”, de rika länderna har orsakat Pakistans översvämning.
Pakistan och närliggande länder ligger i anslutning till ett bergsområde täckta av snö. ”Denna vägg av is skiljer Kina och sju sydasiatiska länder, inklusive Pakistan, Indien, Bangladesh, Nepal och Bhutan. Regionen är hem för världens högsta toppar och otaliga glaciärer”, förklarar Nawaz Khokar i artikeln.
Bergen utgör en vattenreserv där de tio största floderna som rinner nedströms från bergskedjan försörjer mer än 1,5 miljarder människor. Men när glaciären smälter på grund av den globala uppvärmningen och floderna stiger så ligger de här länderna mycket illa till.
Beräkningar visar att år 2100 riskerar en tredjedel av inlandsisen i regionen att vara borta, detta även om vi internationellt lyckas begränsa och hålla oss till 1,5 grads global uppvärmning. Stiger temperaturen mer kommer effekterna bli än värre.
Katastrofen började liksom i Europa med en ovanligt varm vår. Först drabbades skörden, samtidigt som smältningen av glaciären intensifierades. När monsunregnet sen kom och varade i dagar hamnade en tredjedel av Pakistan under vattnet.
Shabnam Baloch är chef för hjälporganisationen International Rescue Committee, IRC, i Pakistan och sett de värst drabbade områdena. I en intervju i Aftonbladet säger hon att ”Pakistan står för mindre än en procent av de globala utsläppen, men är ett av de länder på jorden som är värst utsatt för klimatkrisen. Landets fattiga tvingas nu betala priset för rika länders utsläpp”.
– Det här är en klimatkatastrof som drabbar de som gjort minst för att orsaka den. Nu måste rika länder kliva fram och hjälpa till i stor skala, säger hon.
Klimatet måste bli en av de viktigaste och mest omdiskuterade frågorna i valet och resten av tiden. Det hänger ihop med vår hälsa och möjlighet till ett gott liv. På sikt handlar det också om framtida matförsörjning. Redan nu känner vi av när mat blir dyrare, tänk då när skördarna slår fel och det blir ännu värre. Vi måste prata om orsak och verkan och vad vi kan göra för att stoppa katastrofer som vi sett i Europa och Pakistan.