Jag tror att alla har lätt att ta till sig Buddhas klokskap, men svårt att leva efter det fullt ut. Vi utsätter jorden för stora påfrestningar, vi har förbrukat jordens resurser långt över vad vi har rätt till med tanke på kommande generationer. Vi måste jobba på flera plan och med olika perspektiv i stort och smått. Buddha skulle kunna stå för ett personligt plan.
Det lokala politiska perspektivet får kommunen stå för. I början av 2011 fastställde kommunfullmäktige i Hällefors mål för mandatperioden 2011 – 2014. Målen var uppdelade i tre målområden; hållbar tillväxt, lärande för livet och det tredje området som handlade om den serviceinriktade och hälsofrämjande kommunen. Utifrån de tre övergripande målen formulerades inriktningsmål som skulle gälla hela mandatperioden och resultatmål som skulle anges årligen i samband med budgetarbetet, sammanlagt blev det ett 60-tal (!)målformuleringar på olika nivåer. Den dåvarande styrande koalitionen, hade en mycket bestämd uppfattning om att det var viktigt att arbeta med kommunens mål på detta sätt, på kort och inte lång sikt. Man skrotade kommunens övergripande strategi och ville i stället se utvecklingen som en ”tusenfoting”, samla alla goda krafter och låta tusen blommor blomma. Jag tyckte då att det var fel att skrota den långsiktiga strategin, och har inte ändrat uppfattning i frågan. En rad frågor behöver långsiktiga strategier, exempelvis hållbarhetsfrågorna.
En ny koalition styr i Hällefors kommun nu och nya mål skall formuleras. Vad jag förstår så ser man på det här med målformuleringar på ett annat sätt. Nu vill man åter igen skapa en långsiktig strategi för Hällefors kommun som pekar ut riktningen på lite längre sikt. Jag tycker att det är bra och den kommer att blir ännu bättre om den kan formas tillsammans med övriga samhällets aktörer, föreningslivet och företagarna, kommunens brukare av välfärdtjänster, m fl. Ett nyckelbegrepp i strategin borde vara ”Hållbarhet” och handla om ett långsiktigt hållbart samhälle på alla plan; socialt och tekniskt, ekonomiskt och ekologiskt, frågor som behöver målformuleringar som är långsiktiga på ett strategiskt plan.
Ett ytterligare perspektiv skulle kunna vara det som sprids via våra sociala medier. På Facebook, cirkulerar diskussioner och annat, stort och smått, mycket passerar förbi utan reflektion, ibland ”gillar” man bara och ibland är det något som fastnar lite extra och får en att tänka till:
”En självsäker 19-årig studerande på badstranden hade tagit på sig att förklara för en pensionär som satt och vilade benen, varför det var så viktigt att den gamla generationen skulle förstå hans generation.
- Du växte upp i en helt annan och primitiv värld, sa han, tillräckligt högt så att omgivningen skulle höra.
- Vi unga idag har växt upp med television, jetplan, rymdresor och rymdpromenader, internet, chips, Ipad, laptops och mobiltelefoner, snabba datorer…och mycket mer.
Den gamle mannen suckade, men svarade, så att alla kunde höra:
- Du har alldeles rätt. Vi hade inte allt detta när vi var unga…så vi uppfann det. Nu får jag fråga dig, din arroganta lilla skit – vad gör du för nästa generation?”
Vad skulle uppfinnarna behöva ”hitta på” idag som leder samhällsutvecklingen framåt, som kommer att upplevas som positivt och som gynnar dem som är födda i detta sekel. Hur ser livet på jorden ut i ett längre perspektiv, om så där 40 - 50 år och vad kommer behövas i form av teknik och annat? Spännande tanke.
Susanne Grundström
Socialdemokrat med intresse för frågor om folkbildning och demokrati