En studie från Karolinska Institutet visade att p-piller försämrade den allmänna livskvaliteten, humöret, välbefinnandet, självkontrollen och energinivån hos personerna i undersökningen. Några av de vanligaste biverkningarna av hormonella preventivmedel är förändrad sexlust, humörrubbningar, ömma bröst, akne och oregelbundna blödningar. Tio procent av användarna av p-piller får huvudvärk. Dessutom kan preventivmedlen öka risken för stroke hos de som har migrän med aura, ge effekter på skelettet och öka risk för blodproppar.
Samtidigt har hormonella preventivmedel en stor negativ påverkan på arter och miljön. Hormonerna från preventivmedel hanteras inte av reningsverken, utan sprids ut i sjöar och hav där de kan förändra fiskars beteenden och påverka deras fertilitet, vilket i sin tur kan påverka hela ekosystem. Miljöpåverkan är mindre känt än man kan tro, en avhandling från Lunds universitet visar att barnmorskor saknar information om miljöeffekterna av hormonella preventivmedel, vilket kan påverka deras rådgivning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De många negativa effekterna motiveras av att alternativet är värre. För oönskad graviditet är värre. Men när biverkningarna och miljöpåverkan är så pass stora att vi borde söka efter alternativ med ljus och lykta. Istället verkar det finnas ett ointresse för såväl de alternativ som finns som att söka fram nya. Negativa effekter på miljö och kvinnors hälsa är tydligen något vi borde acceptera, trots att alternativ finns.
Exempel på hormonfria alternativ som finns i dag är kopparspiral, pessar, p-dator, kalendermetoden, temperaturmetoden – och självklart – kondom. Det finns även Billingsmetoden, som går ut på att lära känna sin kropp. Det handlar om att vätskan i vaginan jobbar och ser ut på olika sätt beroende på om du är fertil eller inte. Majoriteten av tiden i en menstruationscykel försvårar vätskan för spermier, och de få dagar du har möjlighet att bli gravid förändras vätskan för att istället hjälpa spermierna att komma fram till ägget. Metoden ska, om den används korrekt, vara lika säker som vanliga preventivmedel och det finns appar som kan hjälpa dig att följa cykeln ännu bättre och göra dig uppmärksam på dagarna du kan bli gravid.
Hormonfria preventivmedel behöver däremot inte fungera för alla, och det finns personer som snarare får fördelar av hormonella preventivmedel, som utebliven mens och minskade besvär med PMS eller mensvärk. Samtidigt kan ingen förneka den viktiga rollen preventivmedlen haft i ett modernt, mer jämställt samhälle. P-piller har varit revolutionerade ur en feministisk synvinkel och gett kvinnor makt över sin kropp på ett sätt de inte haft innan.
Men i dag har vi kommit länge, och vi borde inte slentrianmässigt acceptera de negativa effekterna. Speciellt inte när det endast är kvinnor som krävs att acceptera biverkningarna. Det har länge funnits undersökningar om preventivmedel för män, och troligtvis kan man hitta i princip biverkningsfria preventivmedel för män. Intresset från läkemedelsindustrin har däremot varit lågt. Dessutom har biverkningar, liknande de som kan drabba kvinnor fast mindre farliga, tidigare gjort att en oberoende kommitté stoppat ett manligt preventivmedel – trots att majoriteten av männen i studien kunde tänka sig att fortsätta med medlet.
Att stå ut med biverkningar och miljöpåverkan motiveras av att alternativet är värre, men i dag vet vi mer. Det är dags att sluta springa i en negativ hormonspiral. Det ska inte krävas att kvinnor accepterar allt från allvarliga sjukdomar till minskad sexlust och huvudvärk när bättre alternativ finns.