Det har kostat honom dyrt. Idag lever han i exil i Ryssland. Om han skulle återvända till USA väntar ett långt fängelsestraff.
Jag är oerhört stolt över att vi finns bland medierna som kan föra ut hans budskap, som är hämtat ur den bok – ”I allmänhetens tjänst” (Leopard) – som han på tisdag släpper simultant över världen.
Men det handlar inte om prestige, utan om att hans insats fortsatt måste fungera som en alarmklocka för alla som bryr sig det minsta om medborgerliga friheter och digital integritet.
Du tror väl inte att USA skalat ner sin massövervakning?
Du tror väl inte att andra nationer arbetar utifrån en högre moralisk standard?
Du tror väl inte att Kina och andra utpräglat auktoritära regimer är ensamma om systematiska kränkningar?
Själv har jag konton på Facebook, Instagram och Twitter. Kanske starta upp Tiktok också? Den som är aktiv i sociala medier, den som använder Googles tjänster, den som överhuvudtaget använder internet, blottar sig för övervakning.
Ibland är syftet kommersiellt, att dina preferenser säljs vidare till företag som vill rikta erbjudanden till en attraktiv målgrupp. '
Ibland är syftet att manipulera demokratin, som när Cambridge Analytica extraherade data om miljoner Facebook-användare för att kunna skräddarsy kampanjer som skulle vinna röster åt Donald Trump
– Vi byggde modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner, sa visselblåsaren Christopher Wylie till The Observer.
Riktigt obehagligt blir det när kommersiella intressen sammansmälter med staters ambitioner att upprätthålla kontroll. Som att polisen i New York begär ut information om vilka Gmail-konton som befunnit sig på en viss plats under en viss tid, för att kunna spåra vänsteraktivister efter en demonstration.
Vi har knappt sett början av detta.
Vi förstår ännu inte hur mycket vi exponerar oss, helt frivilligt, genom att inte läsa det finstilta i gratistjänsternas avtal, genom att underskatta risken för läckage mellan företag och repressiv myndighet.
Övervakningen evolverar.
Här har vi en avgörande demokratifråga.
Sedan själva avslöjandet har Edward Snowden närmast blivit en symbol, den där galjonsfiguren som projiceras på stora dukar när konferenser ska diskutera utmaningar för integritet och yttrandefrihet. Han hör de avlägsna applåderna. Men han har offrat så mycket. Familj. Hemland. Trygghet. Kanske är det därför han skriver så detaljerat om sig själv som människa, med drömmar och kärlek och favorit-cd i första bilen.
För att vi ska minnas vad det kostat.
För att vi ska veta att det ändå var värt det.
För att vi ska vara redo att, trots allt, göra likadant.