Under pandemin stod det klart att äldreomsorgen hade katastrofala brister. Lägsta nivån i äldreomsorgen var för låg och det här fick tragiska följdeffekter. Smittan spred sig snabbt bland de grupper som var mest sårbara.
Detta ledde i sin tur till att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, trappat upp sin granskning av kommuner som bedriver äldreomsorg och i synnerhet särskilda boenden för äldre. När IVO presenterade sin summering av sin största granskning hittills var det ingen kommun i landet som klarar sig undan kritik.
Underbemanning och personal som saknar rätt medicinsk kompetens är två återkommande problem. Två väldigt grundläggande saker som borde fungera kan man tycka.
I en enkät som IVO skickat ut svarar 7 av 10 sjuksköterskor att de inte anser att det är patientsäkert att de ansvarar för så många patienter per anställd. Samtidigt har vårdbehoven förändrats och kraven ökat. Till tidningen Dagens Medicin säger Helle Wijk, professor vid Göteborgs universitet, att många fler patienter kräver mer avancerad vård – samtidigt som man rustar ner och försämrar förutsättningarna för att ge den typen av vård på särskilda boenden. ”Vi måste ha fler sjuksköterskor som kan finnas nära de som bor där. Det är helt oansvarigt att lämna det till vårdbiträden och undersköterskor, som gör det bästa de kan. Men de har inte den avancerade kompetens som detta kräver”, säger hon till tidningen.
Och när det gäller den låga bemanningen bland undersköterskor och vårdbiträden är det här inte heller ett nytt problem. Orsakerna är många men en av de viktigaste är att lönen inte räcker till samtidigt som arbetet blir allt tyngre.
Tidigare i år släppte fackförbundet Kommunal en rapport som visar att många av deras medlemmar inte får ekonomin att gå ihop. En av tre med heltidsjobb har en grundlön på 24000 kr eller mindre i månaden. För en ensamstående är det en omöjlig ekvation med dagens inflation och höga priser. Hur ska man få fler att arbeta inom äldreomsorgen när varken lön eller arbetsmiljö lockar?
Vårt samhälle är besatt av evigt liv. Man ska leva så länge det går och bli så gammal som det är möjligt (utan att åldras). Slå upp nästan vilken tidning som helst vilken dag i veckan så går det att finna artiklar om hur man kan förlänga sitt liv. Men tragiskt nog är det som att vi på samma gång inte vill låtsas om själva ålderdomen. Kanske är det så man ska förstå varför omsorg om de äldre inte prioriteras högre politiskt.
Att det samtidigt handlar om kvinnor som arbetar inom äldreomsorgen är såklart också en tragisk förklaring till att frågorna inte prioriteras högre.