Nej, det är ju inte det jag gör.
Och nej, jag tycker heller inte att Venezuela är drömsamhället.
Det här är en skrämseleffekt som etablerade debattörer sprider omkring sig.
Vi kanske borde förverka Exxons rätt att förstöra planeten?
Sovjet! Kommunism! Gulag!
Vi kanske borde fördela mer för att minska klyftor mellan människor?
Planekonomi! Arrogans mot privat äganderätt! Kollektivism!
Det blir pinsamt.
Inte bara i Sverige utan även i USA.
Trots att det landet ägnade en stor del av förra seklet åt att odla en identitet som kapitalistisk, frihetlig motpol till det sovjetiska systemet, har högern uppenbara problem att demonisera Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist och gärna lägger ut texten om skandinaviska välfärdsmodellen. Det flyger liksom inte att han, eller likasinnade som Alexandria Ocasio-Cortez, plötsligt skulle förvandlas till Stalin.
Men högern försöker, som nu senast när dess tyckare hittar ett fotografi på Bernie Sanders och kongressledamoten Rashida Tlaib (som också kallar sig demokratisk socialist) stående framför en hylla. Den är tom.
Anyone notice the backdrop behind @BernieSanders and @RashidaTlaib looked like the empty shelves of grocery stores in many socialist countries?
Irony. pic.twitter.com/rHuXGMhDX9
— Scott Walker (@ScottWalker)
October 28, 2019Ironiskt, tycker republikanen Scott Walker, som twittrar om att det här skulle bli konsekvensen av deras politik, av deras socialism. Högersajter hänger på. Och gör bort sig.
Bernie Sanders och Rashida Tlaib befann sig i Detroit.
På ett utlämningsställe där fattiga amerikaner kan få mat, vatten och kläder som de inte har råd att köpa. Vatten finns väl i kranen? Nej, när du befinner dig i ekonomisk kris har du inte pengar till vattenräkningen. Sedan kommer inget ur kranen.
Hyllan är som sagt tom. Det beror på att 1 700 familjer är beroende av verksamheten. Utbudet matchar inte efterfrågan, för att tala fikonspråket. Det här fnissar högern åt, förvandlar till banal meme.
”Det är ondska”, säger en ansvarig för utlämningsstället till The Guardian.
Högern verkar ha svårt att förstå att amerikaner inte längre är livrädda. Det har inte samma effekt att kalla en kandidat för socialist. Få kommer att betrakta den som diskvalificerad, få kommer att reagera som de konfronterats med ideologisk spetälska.
Bland demokrater – och bland oberoende väljare som lutar åt det hållet – är det en högre andel som har positiv uppfattning om socialism (57 procent) än som har det om kapitalism (47 procent), enligt en Gallup från 2018. Visst, bland hela befolkningen är det trögare. Republikaner – åtminstone sju av tio – älskar fortfarande kapitalism. Men påfallande är hur unga söker efter alternativ. 2018 anser bara 45 procent i åldrarna 18–29 år att kapitalism är positivt laddat, att jämföra med 2010 då det var 68 procent.
Högern får det ännu svårare när de ska stämpla socialism på politiker och kandidater som inte står för socialism. Just nu är det Elizabeth Warren. Själv säger hon att hon absolut inte är socialist, inte heller demokratisk socialist, och att ”marknaden skapar möjligheter”. Men ändå kallas hon socialist.
Anledningen är att hon vill reglera marknaden.
Bryta sönder techbolagen. Tvinga fram klimatåtgärder. Säkerställa att rikskapitalister tar ansvar för anställda i de bolag som köps upp. Dela upp bankers verksamhet så att spekulation inte äventyrar privatpersoners sparpengar. Och hon tänker sig en blygsam förmögenhetsskatt (två procent för hushåll som har mer än 500 miljoner kronor och tre procent för hushåll som har mer än 10 000 miljoner).
Socialism! tycker Wall Street.
Där samma aktörer som i senaste valet finansierade Hillary Clinton med nästan 700 miljoner kronor nu hotar att hålla på sina pengar 2020, alternativt ge dem till Donald Trump. Det här är alltså demokrater. Som säger till sitt parti – anonymt – att man kommer att sabotera om det blir Elizabeth Warren.
Vem litar väljarna på?
Wall Street eller Elizabeth Warren?
Hennes löfte är ”fundamental omarbetning av amerikansk kapitalism”, för att citera The Economist, som i en storögd artikel konstaterar att hon faktiskt har goda chanser att både bli vald till presidentkandidat – och därefter vinna över Donald Trump.
Hon går starkt, bara Joe Biden pollar högre. Det gör att vissa blir väldigt, väldigt oroliga.
Inte för att hon är socialist.
Det är hon inte.
Men för att hon tror på en ”rättvis” marknad, ”med regler”.
Eller som hon besvarar kritiken från Wall Street:
”Jag kämpar för en ekonomi och en regering som tjänar oss alla, inte bara de förmögna och de med kontakter.”
I'm fighting for an economy and a government that works for all of us, not just the wealthy and well-connected. I'm not afraid of anonymous quotes, and wealthy donors don't get to buy this process. I won't back down from fighting for the big, structural change we need. https://t.co/nx7GczQhHl
— Elizabeth Warren (@ewarren)
September 26, 2019