• Om vi räknar på en genomsnittlig student som studerar på heltid ligger studielånet från CSN på 10 016 kronor/månad (efter den nya höjningen). Att studera på heltid på en högskola eller universitet motsvarar ungefär 40 timmar/vecka (CSN).
• I de nybyggda studentlägenheterna i Växjö ligger lägsta hyran för en etta med kök på 7 241 kronor/månad.
• Att ha ett eget hushåll, med matkostnader och allt som behövs i hemmet, kostar (exklusive hyra och resor) i månaden enligt Hallå Konsuments kalkyl ”Kostnader för eget boende” totalt 8 000 kronor.
• Kurslitteratur kostar enligt Kristiansstads studentkår över 4 000 kronor varje termin för en tiondel av alla studenter. En termin är ungefär fyra månader. Skulle vi då köpa några böcker åt gången (vilket i och för sig inte fungerar i verkligheten, men vi gör så i vårt exempel), skulle vi få 1 000 kronor i månaden för kurslitteraturen.
• Resor till och från skolan (räknat på att studenten bor utanför Växjö) kostar ofta upp emot 1 000 kronor/månad (men jag exkluderar dessa resor, samt resor för att hälsa på familj och vänner i mitt exempel).
Jag ska nu med mina begränsade matematiska kunskaper göra en kostnadskalkyl för ett genomsnittligt studentliv: 10 016 – 7 241 – 8 000 – 1 000 = - 6 225 kronor. Detta exempel är nu räknat på en genomsnittlig student som bor på campus. Det är så klart högst varierande hur studenter lever, men jag kan se ett tydligt problem i denna kalkyl. För att klara studietiden måste många studenter kompromissa på många plan i livet och vardagen.
Verkligheten visar att många studenter behöver bilda kollektiv, då hyrorna är för höga för att kunna betala med studiebidraget och samtidigt kunna köpa kurslitteratur, mat och eventuella resor hem för att besöka sin familj. Det blir att spara in på mat, resor och fritiden. Det blir att spara in på att ha ett eget rum. Det är även väldigt svårt att klara av sommaren, då studiebidraget slutar komma, men hyresavierna fortsätter att landa i brevlådan för de som inte har turen att bo i en lägenhet som är gratis under sommarmånaderna. Det är ofta högst nödvändigt att ha ett jobb vid sidan av studierna för att klara ekonomin, men det går inte att jobba för mycket, för då dras studiebidraget in. Och pluggar du för lite, då får du inte behålla din studentbostad.
Studenttiden är ingen mellantid mellan barndom och vuxenlivet, där all bekvämlighet är oönskad. Studenter är ingen homogen grupp av personer som nyss flyttat hemifrån och bara vill festa, utan livet pågår, även för studenter, i högsta grad, och det fungerar inte att kräva att de ska sänka sin levnadsstandard och bo i trånga kollektiv, bara för att de utbildar sig för en bättre framtid.
Det Växjö skulle kunna göra för att hjälpa alla dessa studenter att få en värdig start på sitt yrkesliv, det är att satsa på fler billiga hyresrätter. Det är inte värdigt att studenter ska behöva flytta ihop med tre olika främlingar i en etta och leva så i tre till fem år, bara för att kunna starta sitt framtida liv.
Är det kanske så att Växjö är möjligheternas stad – för den som har råd?