BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En strimma av klaraste ljus löper längs amerikanska västkusten. Seattles låginkomsttagare får sin lön rejält höjd. Tack, Kshama Sawant. Hon är stadens första folkvalda socialist på 100 år. Och strax söderut finns Portland, med ett politiskt klimat som är aningen mer progressivt än vad som sker kring Donald Trump.
Nu har man beslutat att lön för verkställande direktör ska kopplas till bolagsskatt. Politiker har avgjort vad som är skälig lön. Klarar ett företag inte av att hålla sig inom dragen gräns, då blir det straffskatt.
Tänk om något liknande skulle klubbas i Sverige. Vad skulle Svenskt näringsliv och borgerlighetens debattörer ens använda för ord? De har redan förbrukat ”DDR” – och alla varianter på det temat – gällande allt från några ören i höjd kommunalskatt till förslag på vinstbegränsning i välfärden.
Invandringsfrågan rasar nedåt när väljarna prioriterar, enligt senaste Novus. Före kommer sjukvård och skola. Välfärden. Som en följd öppnas valrörelsen upp för diskussion kring samhällets brist på jämlikhet, och hur fördelningen ska se ut mellan den som har väldigt mycket och den som har väldigt mycket mindre. Magdalena Andersson talar plötsligt om den rikaste procenten.
Vad sägs om att slå en signal till Steve Novick, borgarråd i Portland. Han kan berätta hur de har resonerat om vd-lönerna. Konkret ska företag som betalar vd mer än 100 gånger de anställdas medianlön beläggas med tio procent extra skatt. 250 gånger innebär 25 procent extra skatt. De som inte sköter sig kommer nu inte bara att ha extrema ersättningar, utan även tvingas bidra ytterligare till stadens offentliga verksamhet: bostäder, polis, brandkår med mera.
”Det här är det närmaste vi kommer en skatt på ojämlikhet”, säger Steve Novick till New York Times.
USA lider av rusande vd-löner. I fjol hade de 200 högst betalda en medianlön på nästan 180 miljoner kronor. Den har ökat med 90 miljoner på fem år, mitt under krisen. Det går knappt att beskriva det som en klyfta. Avståndet mellan vd och anställd är astronomiskt.
1965 tjänade en vd 20 gånger mer än en anställd. 50 år senare handlar det om 300 gånger mer. 1978–2015 ökade amerikanska vd-löner med nästan 1 000 procent, medan vanliga löner ökade med drygt tio procent, enligt Economic policy insititute.
Portland vill göra något åt saken.
En socialdemokratisk finansminister borde bli frestad.
Nu utmålas Sverige redan som helvetet på jorden för entreprenörer (källa: Svenskt näringsliv). Men riktigt så illa är det givetvis inte. Sverige har 22 procent i bolagsskatt. USA har 35 procent. Dessutom vet vi att sådana bestämmelser inte gäller den som kan kryphålen. Mekanikern nere på hörnet betalar 22 procent, men företaget som tillverkat bilen betalar ofta ingenting alls. SVT granskade nyligen hur mycket de största koncernerna i Sverige skattade förra året. SCA, Volvo AB, Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska nolltaxerar.
Aktieutdelning är en annan detalj som är besvärlig för den som menar att företag ständigt motarbetas. 2015 delade de största på börsen ut mer än 170 miljarder kronor.
Samtidigt går det ingen nöd på direktörerna. De fem bäst betalda fick dela på nästan 300 miljoner kronor, visar konsultbolaget Novare Pay. Allra mest fick Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Han tjänade 108 miljoner kronor när lön, bonus, förmåner, pension och annat summeras. 295 000 kronor om dagen.
En svensk näringslivstopp tjänar i snitt mer än 53 industriarbetare, enligt LO:s senaste Makteliten-rapport. ”Nonsens”, tycker Svenskt näringsliv. ”Det säger inget om klyftorna.” Jaså. Sverige är det land i OECD där klyftorna ökat snabbast.
Blir det mer jämlikhet med den lönedumpning som näringslivet vill se, om stora grupper ska tjäna 15 000 kronor i månaden? (Ungefär vad Astra Zenecas vd tjänar på en timme.)
Nej.
Blir det mer jämlikhet om Sverige drar mot USA?
Nej.
Blir det mer jämlikhet om vd-lönerna regleras ner från obscena nivåer?
Magdalena Andersson vet svaret. Hon har möjlighet att åtgärda det här, om hon utmanar både näringslivet och den borgerliga oppositionen. Hon kan göra som Portland. Men varför straffskatt först när vd tjänar 100 gånger mer. Sänk gränsen. 50? 25? 10?
Det senare gällde 1980.
Idag går en sådan relation nästan inte att föreställa sig.
Ojämlikhet har den egenskapen, att normalisera sin orättfärdighet – om den inte bekämpas.