Frågan är varför Sveriges samlade pensionssystem då spelar lotto?
För det är ju det vi gör med dina pensionsavgifter. Tjoff in i AP-fonderna och så börjar spelet. ”Vem vill bli miljonär?” är tanken men det verkliga spelet heter ju ”Vem ska bli fattigpensionär?”. Det pensionssystem vi har infördes av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna (Miljöpartiet hängde senare på överenskommelsen) och innebär förenklat att istället för att det offentliga tar hand om pensionspengarna och investerar dem i hus, järnväg, energisystem och annat som gör att samhället växer (och därmed kan ge dig pension) så har pengarna flyttats till fonder som spelar med dem på börsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Så länge börsen stiger verkar allt bra.
Så fort den sjunker säger fonderna ”att den stiger snart igen” och när den kraschar så svarar de lite mer svettiga att ”i det långa loppet stiger den igen”.
Rune Andersson är så långt från en socialist du kan komma i Sverige. Gammal vd på storföretag som Trelleborg eller Electrolux. Han har på höga arvoden byggt en egen företagskoncern (Mellby gård). Han gillar kapitalism. Så när han skåpar ut börsen så är det för att aktierna där inte alls motsvarar företagens värde. Istället är det en ”psykologisk, beteendevetenskaplig grej”. Och: ”Om alla tror att börsen ska gå upp så köper alla och då går börsen upp.”
Det här är ingen unik reflektion. Det är faktiskt nästan exakt det John Maynard Keynes, den ekonom som moderniserade kapitalismen på 30-talet, hela tiden upprepade. Han trodde att förnuftet skulle ta över och börsen försvinna. Varken för företag eller samhälle är en spekulationsbörs något bra, det förstör företagens säkerhet, det stoppar investeringar, det enda den gör är att hålla igång ett spel som gör att de som är snabbast att hoppa av sitter med spelvinsterna medan alla de som väntar några timmar för länge (en evighet på en spelbörs) förlorar.
Och mest förlorar såklart de som dessutom betalar dyra avgifter till de som ska hantera deras pengar via fonder. Man får varken hela uppgången och dessutom betala mer vid nergången.
Det här är väl på sätt och vis okej om det är kapitalstarka människor som själva sitter och spelar, men så fungerar inte systemet, de stora pengarna är dina, alltså löntagarnas och de kommer in via staten, via offentliga fonder och via kommunerna.
Varje stor kommun sitter tillsammans på miljarder man inte använder i sina kommuner för investeringar eller omställning. De ligger på börsen och gör ingen nytta alls.
Det finns företag som stadigt ger vinst och tickar på och aldrig någonsin får någon börsuppgång.
Det finns å andra sidan företag som aldrig gör vinst och ändå stiger som raketer, och det är klart att de företagen kan dra nytta av pengarna och låna och kanske investera mer. Men spelet handlar då om förtroende och löften, ett företag som Tesla kan få gigantisk aktieuppgång bara för att de vanliga bilföretagen är så in i bänken reaktionära och motsträviga vad gäller förändring. Men det finns ju ingen som helst säkerhet i att just Tesla skulle lyckas framöver. Elbilar är framtiden men kanske troligare från Kina än från USA (världens största elbilsföretag heter BYD.)
Kritiken mot börsen är i princip likadan idag som på 1800-talet eller för den delen vid Kreugerkraschen 1929. Eller bankkraschen 1992. Eller finanssammanbrottet 2009. Eller… Det enda som löser krisen är att fler pumpar in nya pengar till nästa giv. (Och staten pumpar villigt in nya 120 miljarder -kronor varje år.)
Nu håller allt detta på att bli parodiskt i en sciencefictionmardröm. Omkring 27 procent av den amerikanska börsen styrs nämligen idag av AI, alltså av datorer som snabbare och smartare än människor spelar och förutsäger vad de andra datorerna kommer göra och förutsäga, och det hela går i en rasande takt, det enda människan gör är att okeja handeln med typ orden ”jaha, säger du det så är det väl så”. Robotbörshandeln går bättre än den traditionella.
Så kommer robotarnas spelande ge dig högre pension?
Fram till 1980 stod den svenska börsen stilla. BNP steg mycket mer än börsen, där bökade aktieägarna och bråkade om vem som skulle äga vad. Med de skatterabatter borgarna och sedan S och V införde (allemanssparande) tog börsen fart och med pensionsöverenskommelsen tog den tokfart.
Saken blir ju inte bättre av att de som spelar på börsen dessutom för låna på banken för att spela än mer (med aktier som säkerhet). Stiger börsen ökar lånandet och spelandet.
Ja, du förstår. Så mycket matematisk kraft som används till så mycket dumhet. Vad kan man då göra?
Vi diskuterar idag att förbjuda dieselbilar i städerna inom några år. Det var otänkbart bara för tre år sedan. Att på samma sätt förbjuda kommunerna att spela på börsen kan vara ett första steg. Det kan nämligen din kommun besluta om alldeles själv.
Om bara tillräckligt många kräver det.
Ja, nu är det ju valår, inte sant?