För det är klart S och MP vet att de tagit energibeslut som visserligen skapar lugn mellan partierna men samtidigt är en återvändsgränd där man bromsar utvecklingen. Politiskt lugn för att få tyst på de energislösande exportföretagen och rädda de stora energibolagen. Att kärnkraften ska få fortsätta subventioneras i Sverige 20 år till är pinsamt. (Det är bara Vladimir Putin som driver samma politik.)
Men vid sidan om svensk energiöverenskommelse pågår en energirevolution.
Solceller växer mer än någon elproduktion gjort någonsin. På sex månader har Kina installerat 20 nya GW solceller och har nu solel som ger mer än hela den svenska kärnkraften. Det viktiga är hastigheten här. Man ökade faktiskt antalet installerade GW med 50 procent på bara ett halvt år! Medan det tar tio år att bygga kärnkraft.
Och nu finns ”soltorn” som producerar solel dygnet runt genom lagring i salt dagtid (USA och Spanien). De passar dock inte i vinterländer som vårt. Men bredvid solelen kommer lagring av energin som gör att vi om fem år kan se ett annat energisystem igång. Kolla i fickan! Ta upp mobilen och se att dess batteri är hälften så stort som gårdagens och med dubbelt så stor lagringskapacitet som din gamla mobil.
Batteri är den lagringsteknik som utvecklas mest, det betyder inte bara mindre och snabbare, det betyder också att batterier utvecklas som görs på papper, med alger, som stora flödesbatterier (Harvard), med extrem snabbladdning (StoreDot), med saltvatten och med luft (!). Den svenska ”batteridrottningen” Christina Lamp Önnerud har just presenterat batteri som hon lovar ökar en elbils räckvidd med 70 procent. Och så vidare.
En fantastisk utveckling som Sveriges energiföretag i praktiken står helt vid sidan om.
Poängen är att det tas fram lösningar för olika behov. Om man ska lagra energi för elnätet storskaligt bygger man kanske stora flödesbatterier medan man bygger annat för datorer eller hus.
Själva har vi på ETC el nu byggt fem batterilager i vår solcellspark i Katrineholm. Vi provar ny teknik men också återanvändning av gamla batterier. I dag kan vi lagra el motsvarande 100 lägenheters nattkonsumtion. Mest för att visa att det går, men också för att vi nu ska sprida solceller på landsbygden där elnätet är svagt. Genom att lagra el när solen skiner så kan vi skicka ut den på de små ledningarna i mindre mängd på kvällarna när solen gått ner. Plötsligt kan solcellsparker finnas varsomhelst utan att man måste bygga om nät eller transformatorer.
Vi gör det energiminister Ibrahim Baylan (S) inte tror ska ske förrän ”sedan”.
Men det finns inget ”sedan” i klimatfrågan. Bara ett nu.
Ja, vi står inför en energirevolution. Men jag vill varna för tanken att det därmed löser sig själv. Så är det inte. De som tror på kapitalism anser att bästa teknik vinner men kapitalism fungerar inte så. Istället är det den teknik som ger bäst kontroll för företagen – det vill säga ägarna – som vinner. Det lärde vi oss redan på 1800-talet då Englands kapitalägare införde kolkraft, fast man hade fin vattenkraft redan då. (Kol kunde man flytta dit det fanns billiga arbetare.)
Om bäst teknik vann automatiskt skulle vi aldrig haft ett klimathot.
Därför blir all teknik också politik.
Nästa slagfält kommer vara elnäten i Sverige. De flesta ledningarna ägs av de stora elproducenterna (Vattenfall, Eon och så vidare) och i takt med att elpriset gått ner så har elöverföringspriset gått upp. Att distribuera el är väldigt billigt. (Något enstaka öre kostar det.) När du får betala 25 öre per kWh bara för att få hem den så är det horribelt. Än värre är att man med stora fasta avgifter gör det dyrare för de som sparar el – småkonsumenter och solcellsägare – än för de som slösar och förstör.
Det här kan politik ändra genom att förbjuda fasta avgifter!
Alternativet är att människor och husägare snart börjar ”klippa sladden” och det är sämre för klimatet då det bästa är om vi gör el till varandra. (När solen skiner hos mig kanske jag inte konsumerar, men det gör grannen ...)
Baylan skulle till exempel kunna låta småföretag och husägare dra egna elnät över tomtgränserna. Då kommer egen producerad el öka snabbt i landet.
Energirevolutionen handlar om att miljoner små enheter kommer göra vår el, inte bara stora bjässar.
När du gör din el själv och laddar din elbil med den har ny teknik förvandlats till ny makt där det småskaliga och lokala skapar trygghet. Ju fler som gör sin egen energi desto lägre blir kostnaden för alla.
Och på fikapauserna kommer vi skratta åt hur dumt de tänkte, de där som trodde de kunde bromsa utvecklingen för att rädda några storbolag.