Trots att åren har medfört att den skara av älskade människor som har delat min jul har krympt, så finns de fortfarande med mig i hjärtat. Under de minuter under julottan i Svennevad som den allra vackraste psalmen ”Var hälsad sköna morgonstund” spelas, finns de alltid med mig i kyrkbänken - de som har slutit ögonen för gott och de som har flyttat bort. Strofen ”Unga sjunga med de gamla” tangerar det allra innersta och viktigaste i det mänskliga hjärtat – tidlös och gränslös gemenskap med andra människor. Inget paket kan ersätta känslan av att vara älskad av och att få älska andra människor.
Vår uppgift är att skapa förutsättningar för ett samhälle där vi tar hand om varandra och visar solidaritet. ”Kallt lyser julens stjärna på dem som icke hava något hem. Vem tänder ljus för den som vandra i mörker?” sägs det i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som berättar om den unge Karl-Bertils mod, solidaritet och drivkraft för att skapa ett bättre och jämlikare samhälle. Åtminstone just den julaftonen när sagan utspelar sig.
Även om sagans komiska sida visar hur felplacerade japanska servettringar i päronträ kan bli hos människor som saknar förutsättningar för att överhuvudtaget kunna leva ett värdigt liv visar den också hur felplacerade materiella gåvor utan innebörd kan bli för dem som redan har en god levnadsstandard, men saknar en reell mening i livet. ”Jag har sett till att er julklapp har fått sprida lite julglädje i samhällets bottenskikt” berättar Karl-Bertil för byrådirektör H.K. Bergdahl, vars tändstickstavla med Bodens fästning har delats ut bland de fattiga. Han får till svar: ”Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades… en kan ju inte tusan hålla reda på alla dumheter som en massa galningar i släkten skickar hit. Tack ska du ha min gosse för att vi slapp Bodens fästning!”.
Tage Danielssons gripande saga visar så tydligt att den med flest prylar då hen dör inte vinner någonting. Och att vårt moderna samhälle ropar efter solidaritet, godhet och gemenskap.
För att visa på möjligheten till en jul där konsumtion och stress inte tar över tillvaron var Grön Ungdom nyligen ute i julhandelns Örebro för att dela ut hållbara julklappstips. Målet var att få människor att hinna andas och stressa mindre, att köpa färre julklappar och umgås under julen i stället. Listan sträcker sig från A till Ö och innehåller förslag som; brev, fisketur, hembakat, konsertbesök, omfamning, skogstur, U-landshjälp, ved, wikipediasida och åka pulka.
Hållbara förslag som gynnar gröna näringar, kultursektorn, global solidaritet, människors kreativitet och umgänge. Det är en vacker lista. I min julfirandekrets beslutade vi för ett antal år sedan att inte mer köpa materiella julklappar till varandra. Det har inte inneburit någon minskad julglädje för vår del, men förhoppningsvis mer julglädje för andra. Det är många svenskar som är tveksamma till välgörenhet. Jag ser emellertid att välgörenhet tyvärr behövs fortfarande och alltmer i världen. Det betyder inte att vi ska sluta arbeta politiskt för en jämlik eller hållbar värld, men under resan dit behövs redan nu mediciner, nya dricksvattenbrunnar, planterandet av palestinska olivträd på israeliskockuperad mark, hjälp till människor som hålls fängslade utan rättegång, skydd av skog och mycket mer.
Om vi väljer en solidarisk jul med fokus på gemenskap med andra så kommer vi att nå långt – såväl inom oss själva som ute i världen.
Emma Ode