Regional utveckling betyder för mig skapandet av en sammanhållen, jämlik och jämställd region. Detta förutsätter en välfärd i regionen, där hela länet växer och lever. Där människors lika värde är en grundläggande utgångspunkt.
För att bidra och stimulera till nya företag i hela regionen är det viktigt att regionen har ett samordningsansvar för nyetableringar. Syftet är att motverka konkurrens mellan kommunerna. Samverkan för utveckling i regionen i stället för att företag spelar ut kommunerna mot varandra, ger bättre förutsättningar för regional utveckling. När arbetet samtidigt kombineras med åtgärder för att allt fler kvinnor och nysvenskar ska kunna starta, driva, leda och behålla livskraftiga företag i länet, uppnås målet med en jämlik och jämställd region.
Företagen måste få goda förutsättningar att etablera sig och att växa i vårt län. Målet är en långsiktig och stark kompetensförsörjning för hela regionen. Det är viktigt att regionen säkrar kompetensförsörjningen och minskar bristen på specialiserad arbetskraft, som kan vara ortsspecifik. Detta i kombination med att den resurs som nyanlända utgör tas till vara.
Fokus på energi- och klimatfrågorna utvecklar ett län med hållbart resursutnyttjande. För att nå klimatmålen behöver alla aktörer i samhället arbeta med att energieffektivisera, ersätta fossil energi, producera mer förnybar energi och ha en mer klimatsmart konsumtion. En utveckling av regionen som en ledande ”grön” logistikregion i landet innebär att arbetet med klimateffektiva godstransporter måste fortsätta.
Kollektivtrafiken är det viktigaste verktyget för regionens arbete med att skapa möjligheter till vardagsresande, funktionell regionförstoring och ett hållbart transportsystem. I fokus står resenärerna, där strategin är ökat antal resenärer och att andelen resenärer i kollektivtrafiken ökar. Ett ökat utbud i den storregionala tågtrafiken i Mälardalen är ett av målen. Regionens beslut att jobba för en ny järnväg, Stockholm – Oslo, blir logiskt i det perspektivet.
Att skapa attraktiva bostadsområden kräver tillgång till kollektivtrafik med effektiva rutter. Just nu, under pågående flyktingsituation, krävs det extra insatser vad gäller trafikförsörjning och bostadsutveckling i flera av de mindre kommunerna i länet.
Målet med regional utveckling måste vara att förbättra möjligheterna för länets invånare att bo och leva där man vill. För att säkerställa detta handlar regionutveckling om att se till att det finns jobb, bostäder, kollektivtrafik och annan infrastruktur i alla länets kommuner.