Det kan inte vara lätt att leda alliansregeringen just nu. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning förstärker en tendens, som måste ge borgerliga strateger sömnlösa nätter. Allt tyder på maktskifte i höst.
Aftonbladet/United minds har ställt frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen idag? Alliansen gör sitt sämsta resultat sedan förra valet – 34,3 procent – samtidigt som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får 52,1 procent. Det är en av många undersökningar, den ska naturligtvis behandlas just som en enskild indikator, men Moderaterna kan inte vara obekymrade när partiet här gör sitt sämsta resultat sedan 2010. Dessutom hamnar både Kristdemokraterna och Centerpartiet under riksdagsspärren. Om det scenariot blir verklighet, är ett maktskifte ett faktum.
Expressen/Demoskop ligger i linje med denna tendens. Alliansen krisar. Den skulle få 36,8 procent, att jämföra med de rödgrönas 51,1 procent.
Av de två aktuella undersökningarna framgår även att Feministiskt initiativ har medvind. Drygt en procent skulle rösta på partiet i riksdagsvalet, enligt Aftonbladet/United minds, men det finns potential att växa.
– Hela fem procent av dem vi frågar uppger att de ”överväger” att rösta på Fi, säger Felix Åberg, analytiker på United minds, till Aftonbladet.
Expressen/Demoskop visar att Feministiskt initativ skulle komma in i både Europaparlamentet och riksdagen.
En opinionsundersökning är en opinionsundersökning, varken mer eller mindre. Men bortom tvivel är det så att regeringen inte bara vacklar när det kommer till stöd från väljarna, utan har hamnat i en situation där det blir oerhört svårt att vinna förtroende för en tredje mandatperiod.
Så vad ska regeringen Reinfeldt göra?
Lita till den förda politiken och föra fram stabilitetsargumentet, är budskapet från de borgerliga partierna. Det senare handlar om att en regering under åtta år skaffar sig färdigheter och erfarenheter som är avgörande för att ansvarsfullt kunna styra Sverige. Det kommer inte att hållas en enda debatt där kvartetten Reinfeldt, Lööf, Björklund och Hägglund glömmer att varna för att Socialdemokraterna omger sig med destruktiva, världsfrånvända partier som saknar kapacitet att ta hand om ett land.
Idag har jag varit i kontakt med centralt placerade personer inom oppositionspartierna. Visst räknar de med att regeringsbildningens oklarheter blir ett återkommande angrepp från de borgerliga. Men med tanke på avståndet mellan regering och opposition befarar de även att valrörelsen kommer att bli tillspetsat frän, kanske rent av smutsig.
”Alliansen måste vara desperat”, säger en källa inom Socialdemokraterna, och fortsätter: ”Det gör dem oberäkneliga. Regeringen har ingen fråga som ger dem driv framåt utan är på defensiven. Då kan det hända vad som helst.”
En aggressiv valrörelse kan betyda att väsentliga sakfrågor skuggas av personfixering, möjligen i samband med negativa kampanjer, där ett parti försöker vinna fördelar genom att angripa ett annat parti – eller dess företrädare – snarare än att presentera sina egna förtjänster. Det skulle vara till väljarnas nackdel. Men en annan tänkbar konsekvens är att debatten skärps och blir ideologiskt tydligare, något som efterfrågades efter den senaste debatten mellan partiledarna.
Frågan är om ideologisk tydlighet är något som alliansens strateger ser som något positivt. För om de många opinionsundersökningarna läggs samman är bilden idag skarp: Väljarmajoriteten vill inte ha mer av borgerlig politik.