BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Klimatet är vår tids stora ödesfråga och det vore bisarrt att inte lägga energi och kraft på att rapportera på alla sätt vi kan om detta. Därför har vi ifrågasatt varför kommun och stat satsat enorma summor på Gobigasprojektet – som nu inte längre är ett framtidshopp. Därför rapporterar vi om möjliga sätt att ställa om så att boende, resor och konsumtion blir grön. Därför lyfter vi hur forskare kämpar för att finna hållbara alternativ. Och därför ska vi ifrågasätta hur stora ord ska bli till ren luft, levande havsmiljö och förnyelsebara energikällor.
Vinster i välfärden utgör den kanske största sprickan mellan politiska beslut och folkligt stöd idag. Reepalu-utredningen fick löpa gatlopp på borgerliga ledarsidor medan näringslivets ramaskrin ekade mellan friskoleväggarna. Kritisera gärna detaljerna eller kom med egna alternativ, men det är viktigt att påminna sig om att samtalet inte ens handlat om att stoppa möjligheten att etablera nya välfärdsföretag. Det har handlat om att sätta en gräns för hur många procent av skattepengarna man får mjölka ur välfärden för att placera i egna fickor och på bankkonton i andra länder. Det är inte näringslivets pengar förrän det gemensamma släppt dem ifrån sig och det är den stora massan som röstar. Vart våra samhälleliga resurser tar vägen rör oss alla och så länge kassan läcker kommer vi fortsätta att uppmärksamma frågan.
Snart ringer nyårsklockorna in till valår. Men vi lever med barnmorskevrål, läkarstafetter och stängda psykvårdsdörrar alla år. Det är ohållbart att inte diskutera prioriteringar, våga dryfta eventuella skattehöjningar om de behövs, ställa upprustning av villaaltaner mot upprustning av mental hälsa och vägra köpa att den som är sjuk ska behöva slåss för att ens få en tid hos doktorn. Att jamsa med i den högerskruvade debatten när höggravida skickas utomlands, operationer ställs in och samtalsterapi är en fjärran dröm mitt i den ökande psykiska ohälsan är oansvarigt. De stora frågorna flyter också samman. I slutet av förra veckan kunde vi berätta att den nu stängda privata vårdcentralen i Angered plockat ut stora vinster och samtidigt lämnat barn ovaccinerade. Det är en moralisk kollaps som näringslivet gärna får börja skrika över. Men från det hållet är det tyst.
Näringsliv är förresten ett intressant ord. En ”näring” betyder inte nödvändigtvis börsnotering, vinstmaximering och ohämmad tillväxt. Ändå är det på dessa imaginära naturlagar som organisationer som Hemskt näringsliv, förlåt, fel, det är ett punkband, Svenskt näringsliv bygger sin agenda. Att klimatet håller på att gå åt helvete gör visst ingenting så länge Nordstan dignar av Bangladeshtillverkade t-shirtar och Volvo lanserar halvokej alternativ till fortsatt fossil industri. Att påstå att en handfull procents tillväxt inte nödvändigtvis är av godo är radikalt så länge vi låter vinstmaximerande magnater sätta agendan. Så då gör vi inte det. Vi sätter vår egen och ifrågasätter vilka näringar som bör gödas för att kommande generationer alls ska ha en hälsosam jord att leva på.
En majoritet av de tillfrågade vill också att vi bjuder in till samtal och ordnar mötesplatser. Det gör vi så gärna. Nu närmast hjälper vi förlaget Leopard att arrangera ett samtal på Litteraturhuset nästa tisdag. Liksom EU-topparna på Eriksberg ska det avhandla rättvisa jobb – fast med utgångspunkt i facklig kamp då Jenny Wrangborg, redaktör för en ny bok om arbetsvillkor, samtalar med bland andra företrädare för Handels.
Många av dem som svarat på vår undersökning ville ange flera frågor som de viktigaste, somliga alla. Vi glömmer alltså inte skolan, äldreomsorg, barnomsorg, antirasismen, integration och jämställdhet. Vi fortsätter tjata om att vi vill ha era idéer om konstruktiva lösningar på intrikata problem och vi ser över vårt innehåll så att våra läsare ska få en allt matigare tidning att vända sig till för såväl information som vision. Vi låter inte så kallade näringslivstoppar sätta agendan. Men bedrövelsen efter deras framfart lämnar oss med en hel del att diskutera. Och en gång i framtiden kan till exempel svenskt näringsliv bestå av en flora företag som släpper fram innovation och tillväxt utan att elda på överhettning av planeten.