Hoppla.
Känner du hur det spänner i bubblan?
Kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad passerade i början av året 94 000 kronor.
Här har priset på en bostadsrätt dubblerats senaste decenniet.
556 000 personer stod samtidigt vid årsskiftet i kö för en hyresrätt.
Svenska hushåll har lånat 3 730 miljarder kronor.
Situationen är osund, menar så gott som alla (riksdagspartier, Riksbanken, IMF, OECD, Konjunkturinstitutet med flera). Amorteringskravet har inte gjort någon skillnad. Politiker våndas över vad upp till öronen belånade väljare skulle tycka om korrigering av ränteavdraget.
Ja, det byggs mer än tidigare. Men inte tillräckligt.
Själv är jag ändå inte övertygad om att en förödande bostadskrasch väntar just runt hörnet, men aldrig har varningsklockorna klämtat lika högt som när fintech på allvar börjar intressera sig för bostäder och fastigheter – och den spekulation som spinner drömmar om snabba värdestegringar.
Fintech är en snitsig förkortning av finansteknologi, alltså kombinationen mellan finansiella tjänster och IT.
”Jag följde utvecklingen inom låneplattformar och crowdfunding internationellt men trodde inte att de traditionella modellerna skulle fungera i Sverige”, säger Diviesh Vithlani till Breakit.
Han fick en idé. Att utveckla en plattform – Youple – som riktar sig till unga som har lång tid framför sig innan de kan få en hyresrätt och som dessutom saknar möjlighet att ta klivet in på köpemarknaden. Diviesh Vithlani sa upp sig från Swedbank för att satsa.
”Vi tycker att det är oschyst”, säger Diviesh Vithlani om att alla inte har råd med kontantinsats. Lösningen? Att låta investerare gå in med pengar. Den som vill köpa en bostad förbinder sig att dela en framtida eventuell vinst med dessa investerare.
Vem som helst kan bli investerare, även om Diviesh Vithlani framför allt tänker att den bostadsdesperata – som med Youple bara behöver kunna lägga fem procent i kontantinsats – har med sig sin egen ”crowd” till plattformen, det vill säga släkt och vänner.
”Tack vare vinstdelningen kommer avkastningen att ligga någonstans mellan långa obligationer och aktier vilket kan vara attraktivt.”
Fortsatt uppåstigande kurva tycks vara en pålitlig naturlag när Vithlani förklarar Youple, när han siar om att ”marknaden för bostadsfinansiering” behöver mer ”innovation”.
Ding. Dong. Ding. Dong.
Nu är det inte bara en röd ledarsida som måste hålla för öronen.
Claes Hemberg på Avanza delar ut lägsta betyg och är osedvanligt upprörd.
”De utger sig för att vara ädla bolåneriddare. I verkligheten häller de tändvätska på en redan fullt utvecklad skuldbrasa. De hetsar unga vuxna att spekulera med sitt bolån.”
Han kallar tjänsten omoralisk och samvetslös. Det är korrekt. Den som nappar på Youples krok ska betala tillbaka lånet senast om bara fem år – inklusive värdeökning som mäklare uppskattar.
”Här ser jag ett jättestort svart slukhål. Blir det inkasso, brygglån eller personlig konkurs? Vem är ens motparten?” undrar Claes Hemberg.
Youple har sällskap av andra bolag. Sugen på att investera i fastigheter? Tessin är plattformen där du kan vara med och crowdfunda projekt. Vem som helst kan gå in som delägare, menar Tessin, som – likt Youple – vill framstå som ett folkligt alternativ. Nu är det inte bara magnater som kan bygga upp en fastighetsportfölj. Inga slutna nätverk. Inga krav på miljardkassa.
”Vi demokratiserar processen kan man säga”, sa en representant till Veckans Affären härom året.
Kanske vill du investera i ett premiumprojekt i Stockholms innerstad, med flådiga terasslägenheter. Utvecklaren efterlyser 18 miljoner kronor. Du måste minst gå in med 50 000 kronor. Tyvärr. Projektet är fulltecknat.
Inbrytningen av fintech är ett symptom, som när du febrar efter att ha blivit smittad av virus. Det borde fungera som en signal till politiker att dyrka upp åtminstone några av sina låsningar.