Vad menar ni med att effektivisera kommunens bemanning inom äldreomsorgen? Frågan kom från min partikamrat Maria Gustavsson (V) under senaste kommunfullmäktigemötet i Hällefors. Vi diskuterade budgeten för 2016 och där stod det skrivet på ett papper att man ville utreda bemanningen för att få en, som man kallar det, ”en mer effektiv och optimal verksamhet”. Budgeten är en av de absolut viktigaste frågorna i kommunalpolitiken och den brukar därför diskuteras livligt varje år.
Men Maria fick inget svar. Kommunalråden Christina Johansson (M) och Anna-Lena Jernberg (S) ville inte berätta varken hur eller varför bemanningen inom äldreomsorgen ska ”effektiviseras”. Det brukar ju betyda att personalen ska jobba effektivare, alltså arbeta mer under samma arbetstid. Men nästan alla vet att omsorgspersonalen i Hällefors, precis som i många andra kommuner knappast är ineffektiva. Tvärtom. Det jobbas hårt för att upprätthålla en fungerande omsorgsverksamhet, ibland under svåra omständigheter. Det handlar om kvinnodominerande yrken där många inte orkar eller kan arbeta heltid. Lönerna är betydligt lägre än kommunalrådens. Men arbetet är desto viktigare.
Under flera decennier har vi hört moderater och andra högerpolitiker påstå att den offentliga sektorn är för stor, för dyr och för ineffektiv. Understödda av den borgerligt dominerande dagspressen har de nästan gnagt hål i öronen på oss med detta nyliberalismens evangelium. Effektivisering, optimering och reducering. Vissa påstår till och med att den offentliga sektorn är odemokratisk och att skatteuttaget som finansierar den är en slags stöld av deras privata inkomster. För att inte tala om högerns reaktioner när vi i vänstern vill begränsa vinsterna i välfärden. Dom ser bokstavligen rött. Det är nästan alltid rika människor som gnäller. Ju mer man har desto mindre verkar man vilja bidra till det gemensamma. I Hällefors är det socialdemokrater och moderater som tillsammans sätter sina förhoppningar till en effektivisering och optimering av äldreomsorgen.
Många undrar fortfarande hur Johansson och Jernberg tänker sig att effektivisera äldreomsorgen i Hällefors. Och hur kommer det sig att en sådan viktig fråga från en folkvald fullmäktigeledamot inte besvaras? Politikerna i fullmäktige har ju formellt det högsta ansvaret för kommunens styrning. Men den som följt kommunpolitiken i Hällefors är knappast förvånad. Socialdemokraterna och Moderaterna har tillsammans tagit bort bildningsnämnden och omsorgsnämnden och lagt hela makten för kommunens styrning på några enstaka politiker. Samtidigt har de lyckats bryta mot kommunallagen flera gånger och betalat ut arvoden till sig själva utan politiska beslut. Många politiker har försvunnit, oppositionens utrymme har kraftigt begränsats samtidigt som politikerkostnaderna ökat. Kompetenstappet är stort och insynen minimal. Kommunalråden Johansson och Jernberg tillhör de få som har någon reell insyn. Men de vägrade svara på frågan i fullmäktige. Vet deras partikamrater vad optimering och effektivisering innebär? Det är bara några veckor kvar tills budgeten börjar gälla. Och det är inte bara Maria som är orolig.