Samtidigt fann man att pillren gav en fyra timmar lång paus från allvarliga menssmärtor. Det senare imponerade dock inte nämnvärt på de män som beslutade om fortsatta medel till forskning och det blev inga pengar.
Uppgifterna kommer ur boken ”Invisible women: Data bias in a world designed for men” som släpps i Storbritannien i veckan. Författaren Caroline Criado Perez är tidigare känd för att bland annat ha insisterat på att få se fler kvinnliga experter i brittisk media och för att indirekt ha satt Jane Austen – som enda kvinna – på brittiska sedlar. Det finns så mycket som inte syns förrän man visar upp det.
Och kvinnor förväntas ta så förbannat mycket ansvar. Om du ska genomgå något smärtsamt på sjukhuset så kommer läkare att presentera vad som ska hända och ge dig lämplig smärtlindring. Men gravida förväntas inför sin förlossning på egen hand skaffa sig en mindre utbildning i ämnet och gärna konstruera ett ”förlossningsbrev” som talar om hur det ska gå till – fastän förstagångsföderskorna knappast kan veta vad de har att vänta sig.
Ett alternativ som erbjuds är sterila kvaddlar. Sterilt vatten sprutas in under huden med stor smärta som följd. Smärtan ska leda till att kroppen pumpar ut endorfiner som i sin tur ska verka smärtstillande. Om det erbjuds i andra sammanhang? Inte vanligtvis. Om det hjälper? Oklart. Somliga säger att det funkar – andra att det är medeltida och att det med råge är det värsta minnet från förlossningen. Medicinskt är det inte. Varsågod att fatta beslut! Lägg till detta en vanligt förekommande inställning av att det är lite finare att föda med så lite smärtlindring som möjligt. Smärtan ska vara jämförbar med långsam amputering av ett finger – för det skulle en gärna genomgå under lite massage och några puffar lustgas?
Jag blir hellre medicinskt omhändertagen, tack.
Och så har vi endometrios och den allmänna vetskapen om att det är ett vidrigt eftersatt område. Var tionde person som får mens drabbas och ny forskning visar att allvarliga sjukdomar och tillstånd följer i dess spår. Långsamt, långsamt börjar hjulen rulla i politiken – men applåderna är få och inte särskilt engagerade. Vetskapen är ändå inte ny och drabbade har fortfarande djävulskt ont.
Och 40 procent av kvinnor som får hjärtinfarkt riskerar att inte få hjälp snabbt nog eftersom de troligen uppvisar tecken på en så kallad tyst hjärtinfarkt, såsom till exempel andnöd, yrsel och obehagskänsla. Vetskapen om detta, liksom att hjärtinfarkt inte bara drabbar män, har ökat. Ganska länge har den ökat, i 14 år har 1,6 miljonerklubben kampanjat för att få ihop pengar till forskning om kvinnors hjärtan – men forskningen släpar fortfarande efter. Bland andra Hjärt-lungfonden konstaterar att det fortfarande behövs mer forskning om såväl diagnostik som behandling och rehabilitering av hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor. Ja, alla forskningsfält vill ha mer pengar – men här handlar det också om att rädda väldigt många kvinnoliv.
Och Karin Schenck-Gustafsson som är grundare av ett centrum för genusmedicin vid Karolinska Institutet har påpekat att kvinnosjukdomar kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar – men hur vet man inte riktigt. En första undersökning på kopplingen mellan graviditet och hjärt- kärlsystemet har bara dryga året på nacken.
Och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering konstaterar att det behövs forskning om såväl diagnostik som förebyggande arbete och behandling av förlossningsskador. Som ett steg i det arbetet söktes personer som kunde medverka i en enkät. Över 1000 svar kom in och analysen ska in i en rapport till regeringen under våren. En rapport som skrevs av en arbetsgrupp bestående av förlossningsläkare och andra experter 2018 sätter diagnostik högst. Vården måste alltså till att börja med kunna hitta förlossningsskador, som till exempel kan leda till fistlar och analinkontinens.
Konstpaus.
Senare konstaterar arbetsgruppen att samlagssmärtor hos kvinnor är ett negligerat problem och att det ”behövs mer forskning om alternativa behandlingsmetoder utöver råd om att stryka på bedövande salva för att kunna genomföra ett samlag”.
Ursäkta, vilket århundrade lever vi i?
Det är inget nytt att den medicinska vetenskapen sedan tid och evighet utgått från manliga kroppar. Det är heller inget nytt att kvinnor förväntas stå ut, på alla tänkbara sätt. Men om det nånsin ska vara nog så måste protesterna bli än mer högljudda. På fredag är det internationella kvinnodagen. Det är inget finlir att fira, det är fråga om vår överlevnad. Kampen fortsätter.