Mindre hätskt är det vid försäljningen av Karlatornets lyxlägenheter. Det flyter på och nyligen skrevs kontrakt för tornets hittills dyraste lägenhet: 23,7 miljoner.
Spekulationsvärdet i fastigheter består samtidigt som bostadsbrist råder. Enligt Hyresgästföreningen håller byggandet inte samma takt som stadens befolkningsökning. Det saknas för närvarande 26 000 lägenheter.
Parallellt med ökade bostadspriser nådde hushållens skuldsättning rekordnivåer under förra året: 87% av BNP, 3600 miljarder (över hela landet), och 2015 låg snittskulden per hushåll på fyra gånger den disponibla inkomsten. En deprimerande historia om marknaden, med ett vagt hopp om en korrigerande vilja: Finansinspektionen vill öka amorteringskraven ytterligare för att stabilisera marknaden, och nya bostäder är planerade.
Deprimerande är även delningsekonomin, som kom med löftet om marknadens förnyelse och en mer hållbar livsstil, men dog någonstans vid Uber, Airb’n’b och gigeconomy – företag som lever på att ta små andelar av många transaktioner utan att egentligen producera någonting, ofta med dagavlönade ”anställda”. Även om de stora aktörerna troligen är här för att stanna förblir det oklart vad de revolutionerar eller tillför samhället.
Men en besläktad företeelse, som ofta lyftes fram tillsammans med idéer om att dela borrmaskin med grannarna, och som fortfarande lever vidare i mindre skala, är tanken om återbruk. Kläd- och leksaksbytardagar, Återbruket och Returhuset, Megaloppisen. Och inte minst Gratisbutiken i Majorna.
Gratisbutiken startades av eldsjälen Lena Axelsson, och växte från en hylla i grovsoprummet till en egen källarlokal i Majorna. Lena tyckte att det var vansinne att fullt fungerande saker skulle slängas istället för att komma till användning. Idag drivs butiken vidare av ett löst sammansatt nätverk, med Solveig Bontes och Anna Glavenhult i spetsen. När hypen kring delningsekonomin blåst över finns överflödet och intresset fortfarande kvar.
Gratisbutiken är noga med att poängtera att verksamheten bottnar i idén kring återbruk, att det inte handlar om välgörenhet eller att lindra fattigdom. Den som skänker, skänker för återbruk. Den som hämtar något i butiken behöver inte känna tacksamhet.
I kontrast till rekordbygget Karlatornet ger Gratisbutiken en hint om ett radikalt annan logik: utan prislapp antar ‘varorna’ en annan form, bortom spekulationen. Det upphör att handla om att dina behov ska generera vinst någonstans, och du lockas inte att köpa en livsstil. ‘Varorna’ framträder genom sitt värde för dig; vill du ha dem, har du praktisk eller estetisk nytta av dem, hur ser dina behov ut, bortom spekulationsekonomi och marknadsföring? Du behöver heller inte undra hur stor andel av din arbetade tid, ditt liv eller din framtida lön, som ‘varan’ är värd, utan kan i stillhet reflektera över vad du vill ha och behöver.
Solveig vittnar om hur Gratisbutikens besökare slappnar av och blir mindre stressade av att slippa tänka på priset, hur hennes kontakter med besökarna blir enklare eftersom de vet att hon inte försöker sälja på dem något, samt om hur människor i butiken börjar hjälpas åt – de tipsar varandra om utbildningar, arbete eller någon sak som någon annan letar efter.
Hon berättar även att formen fungerar – besökarna väljer verkligen ut vad de vill ha eller behöver, och återlämnar ibland även saker som inte längre behövs. Kontinuiteten och den sociala inramningen innebär att ingen roffar åt sig bara för att det är gratis.
En sak som sticker ut i Solveigs beskrivning är hur nya besökare ofta går fram för att visa upp vad de tagit. Vi är så vana vid att alla köp registreras och kontrolleras.
När samhället kretsar kring spekulation bryter sig marknadslogiken in i både det privata och det gemensamma; i hur vi hanterar bostadslån och skuldsättning, eller genom hur bostadsrätter kan tränga sig in i vad som tidigare varit tillgängligt för alla; passager, portar, gårdar, lekytor. Här finns värden måste skyddas. Liksom möjligheten till havsutsikt i burgna villaområden.
Unna dig att prova någonting annat, om än i liten skala. Prova hur det känns att slippa undan en stund. Because you’re worth it. Be inspired.