Problemet är att unga vill ha valuta för pengarna för fort. Ungefär så lyder analysen när Euroclear Sweden gått igenom svenskarnas sparande på börsen.
Generation Z, svenskar mellan 21 och 30 år, sticker ut som usla investerare. Förra året förlorade de mest pengar, till skillnad från oss millennials som tjänade mest.
Och det hela bygger på en gammal sanning, som åtminstone jag hört varenda gång en bankman gett spartips: på börsen ska man spara långsiktigt. Ju snabbare du vill ha ut vinst desto större risker måste du ta. De kan lätt gå åt pipan.
Men unga drömmer alltså om snabba pengar och tar råd från influerare och chattgrupper, enligt Euroclear. Knappast konstigt, när man väl tänker efter. Den svenska ungdomsgenerationen är nämligen desperat.
Det var länge sedan det gick att på egen hand spara ihop till en insats för ett bostadslån. I storstadsområdena kommer normallöner inte ens i närheten. Har du inte pengar hemifrån är riskspel på börsen och andrahandsmarknaden vad som återstår för den som vill flytta hemifrån.
Vi har fått en verklighet där kapitalägande – aktier och en bostadsrätt – är det enda sättet att bygga ekonomisk trygghet. Ingen tjänar längre tillräckligt på att bara jobba.
Utanförskap i Sverige i dag är allt från ett vanligt kneg och nedåt. Innanförskap är decennierlånga börsplaceringar i Investor.
Så fostras en hel generation in i riskbeteenden där de enda som i slutändan vinner är banken de till slut, om de har tur, kan belåna sig hos. 100 miljarder kronor, det var de svenska storbankernas rekordutdelning från förra året.
Ingen vinstlott för Generation Z, på vare sig kort eller lång sikt.