”De ukrainska flyktingkvinnorna på asylboendet Galaxen i Olofström har fått tillsägelse om att de inte får klä sig hur som helst eftersom det kan provocera de män från andra kulturer som också bor på Galaxen”, rapporterade P4 Blekinge.
Men ganska snabbt visade det sig att nyheten inte var sann. Som programmet Medierna i P1 kunde visa bygger det hela på ett missförstånd. Enligt verksamhetschefen på asylboende har ingen bestämt hur kvinnorna ska få klä sig på boendet, utan det handlar om att man inte får ha badkläder på sig i matsalen. Alltså vanliga ordningsregler som gäller på många andra ställen.
Trots att P4:s inslag innehöll knapphändig information räckte det för pöbeln på Twitter att skriva och sprida hatiska inlägg. Andra såg sin chans att göra invandringsfientliga utspel.
Nyheten spred sig som en löpeld och var det mest lyssnade inslaget på Sveriges Radio den senaste månaden. Andra medier plockade upp inslaget och bidrog till en ännu större spridning.
Även partiledare, politiker och andra spred nyheten okritiskt och passade på att använda frågan om heder som slagträ i debatten. Christoffer Heimbrand, ordförande för Liberala studenter, inte bara delade den nyheten utan passade också på att ge en känga till Centerpartiet på twitter:
”Samtidigt har vi toppolitiker som centerpartisten Martin Ådahl som påstår att hedersförtrycket bara utövas av ’en pytteliten minoritet’.”
Ingen stannade upp för att fråga vad kravet handlade om, var det personal på boendet, flyktingar eller en enskild man som krävt klädkod?
Själv försökte jag fråga alla som spred nyheten om de visste vem som stod för kravet för det var inget som inslaget förtäljde. Mina frågor bemöttes med tystnad och i bästa fall anklagades jag för att vilja relativisera problemet, att jag blundade för verkligheten.
Att ha is i magen och ställa följdfrågor ska man tydligen inte göra.
Nu har även den tragiska nyheten om en 14-årig flickas död med misstänkt hedersmotiv fått revideras. För två veckor sedan hittades en 14-åriga flicka död i familjens lägenhet i Nacka. Mamman, brodern och en kusin till flickan häktades misstänkta för att ha mördat henne. Nu släpps alla på fri fot och förundersökningen om mord läggs ner.
Än så länge får allmänheten inte veta så mycket på grund av sekretess men kusinens advokat Mattias Ahlkvist säger till Aftonbladet att man ska vara försiktig med spekulationerna om att det skulle handla om ett hedersmord:
”I den folkgrupp som min klient tillhör så förekommer inte hedersmord enligt de officiella uppgifter vi har.”
På mindre än en månad har alltså två nyheter upprört och genererat aggressiva inlägg. Vad som är särskilt allvarligt är att det varit journalister som skapat dem. I en tid där dessa frågor är laddade och spelar snabbt i olika gruppers händer är det särskilt viktigt att vara noggrann och rapportera korrekt.
Man kan bara spekulera i varför medierna känner sig nödgade att sprida obekräftade uppgifter, kanske handlar det om att visa just att man inte ”blundar för vekligheten”. Om så är fallet är det allvarligt att mobben på Twitter påverkar våra redaktioner.