BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jag kan inte klaga på lönen eller arbetstiderna. Företaget följde kollektivavtalet. Och arbetsledarna var schysta. Ändå ser jag tillbaka på den här sommaren med viss frustration. Det var nämligen då jag mötte könsorättvisorna i arbetslivet för första gången.
En oskriven regel sa nämligen att tjejerna som sommarjobbade skulle städa, medan killarna skulle sköta utomhusmiljön. Så medan jag skurade mörka studentlägenheter, satt killarna på maskingräsklippare ute i solen. Grovt uttryckt. Tjejernas jobb var klart tyngre, både psykiskt och fysiskt.
Jag har ofta funderat på varför ingen protesterade. Jag har kommit fram till att det var en självklarhet för oss unga att följa könsuppdelningen i den äldre och ordinarie arbetsstyrkan. Dessutom var vi bara sommarjobbare, som behövde extrapengarna. Det fanns inte på kartan för oss att klaga.
Ändå önskar jag att vi hade tagit upp det här till diskussion, för alla inblandades skull. Och jag önskar att de unga som börjar sommarjobba efter årets skolavslutning har styrkan att gå samman och protestera om arbetsgivaren agerar på ett sätt som inte känns okej.
Sätt gärna denna text i handen på unga i din närhet! För nu kommer jag att räkna upp några sommarlovssynder som arbetsgivare kan göra sig skyldiga till – men som ingen anställd ska behöva acceptera.
Solskensavtal
• Särskilt inom turism- och restaurangbranschen finns det arbetsgivare som skickar hem sina anställda om vädret är dåligt, med motiveringar i stil med ”Det är ju ingen som köper glass om det regnar”. Men alla som har ett avtal om att jobba ett visst antal timmar ska få göra det, oavsett väder. Det gäller inte om man är behovsanställd, men då ska man heller inte schemaläggas. ”Det är inte ok att först skriva upp någon på ett pass och sedan skicka hem personen för att det börjar regna”, skriver Hotell- och Restaurangfackets tidning Hotellrevyn.
Gratis provjobb
• Det finns ingenting som heter provjobb. Trots det vill många arbetsgivare att sommarjobbare och extrajobbare ska provjobba. Om du går med på det, se till att inte göra det gratis! Var noga med att få ett anställningsbevis och därmed lön för de timmar du jobbar. Arbeta aldrig utan att få betalt.
Svartjobb
• Om någon vill att du ska jobba svart, alltså utan att du och arbetsgivaren betalar skatt, säg nej. Att jobba svart innebär att du varken har rätt till semesterersättning, övertidsersättning, sjukersättning eller ersättning för obekväm arbetstid. Dessutom gäller inga försäkringar om du råkar skada dig själv, någon annan eller egendom i jobbet. Du täcks varken av de försäkringar som du och din familj har eller de försäkringar som gäller på arbetsplatsen. Svartjobb ger heller inga pensionspoäng. Och du kan inte använda svartjobbet som merit när du söker jobb i framtiden. Sist men inte minst blir du maktlös gentemot arbetsgivaren. Du saknar fackliga rättigheter, så du löper stor risk att bli illa behandlad och kan få sparken när som helst.
Som sommarjobbare kan det kännas onödigt att gå med i eller ta kontakt med facket. Det rör ju sig ofta bara om några få arbetsveckor, innan skolan börjar igen. Men glöm aldrig att din arbetskraft behövs. På samma sätt som du behöver ett sommarjobb, behöver din arbetsgivare dig för att klara sin verksamhet över sommaren. När du skriver på ditt anställningsavtal gör du en överenskommelse med arbetsgivaren, som innebär rättigheter och skyldigheter för båda parter.
Om du och dina arbetskompisar upplever att ni blir illa behandlade, tveka inte att gå samman och protestera mot det som är fel. Ju fler ni är, desto starkare blir ni. Om ni tillsammans lär er att hävda era rättigheter, har ni nytta av det under hela ert arbetsliv. Era löner och arbetsvillkor kommer alltid att vara värda att försvara.
PS. För den som behöver råd och stöd finns Fackets hjälptelefon på 020-56 00 56. Den drivs av LO och har öppet året runt – men på sommaren är den särskilt till för unga som sommarjobbar. DS.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.