Det öppna brevet och reaktionerna på det är intressanta av flera anledningar. Inte minst för Örebro som har ett relativt stort antal IT-företag i staden, samt ett stort antal unga som utbildar sig inom teknik och IT vid antingen gymnasium eller universitet (till hösten startas civilingenjörsprogrammet i datateknik vid Örebro universitet).
Det finns en del viktiga frågor i det som Spotify-grundarna tar upp. Bristen på hyresrätter utgör ett hinder för såväl unga som nyanlända när de ska ta sig in på arbetsmarknaden och en god koppling till utbildningen är alltid av stor vikt för en bransch. Därför är det förbryllande att se hur högerpolitiker som Annie Lööf sluter upp bakom hashtaggen #Backaspotify för att måla ut regeringen och Vänsterpartiet som företagarfientliga.
För det går ju verkligen att ställa sig frågan vad Lööf med vänner egentligen gjorde under sina åtta år vid makten. För inte var det att bygga bostäder eller att föra in ny teknik i undervisningen. Tvärtom är det först under den nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen som bostadsbyggandet har kommit igång och digitalisering samt ny teknik har förts in på agendan när det gäller utbildningssystemet.
Kan det vara så att det för högern inte handlar om ett bättre klimat för IT-företag, utan att få föra fram sina ideologiska krav på minskat offentlig ansvarstagande och ökat marknadsinflytande över politiken?
Utan att spekulera i det vågar jag konstatera att svaret på hur vi fortsätter vara ett land i framkant när det kommer till företagande och entreprenörskap inte är generellt lägre skatter och tillhörande nedskärningar i offentlig sektor. Tvärtom så krävs ett ännu större ansvarstagande i från politiken och det offentliga.
För vem ska våga ta chansen att testa nya kreativa idéer, kunna utbilda sig och forska fram nya tekniska lösningar ifall det inte finns en god social trygghet, stark välfärd och offentligt finansierad utbildning?
Det är inte särlösningar och låga skatter som har gjort Sverige till ett av de länder där kreativitet, risktagande och företagande lönar sig (Sverige är ett av de mest miljardärtäta länderna i världen).
Det är i stället en stark svensk modell, där vi alla bidrar till vår generella välfärd och där varje arbete värderas, som har skapat den grundtrygghet och utbildning som är oumbärlig för utveckling. Det är även det offentliga som har vågat investera i forskning och kreativitet när marknaden har klivit tillbaka.
Därför får vi inte vika oss och låta högern vagga in oss i en falsk bild. I stället ska vi tala högt och stolt om hur vi alla behövs, hur alla arbeten är viktiga, i byggandet av ett starkt, jämlikt och framtidsinriktat samhälle.