Kammarrätten har avgjort att Försäkringskassans nya praxis går emot lagen, men myndigheten framhärdar.
När anses man då egentligen bo i Sverige?
Enligt socialförsäkringsbalken – där förutsättningarna för bidrag regleras – ska en person anses bosatt här om han eller hon har sin egentliga hemvist i landet. Det har den som kan komma att antas regelmässigt tillbringa sin nattvila eller motsvarande vila (dygnsvilan) i landet under minst ett år enligt folkbokföringslagen.
Anser alltså Försäkringskassan att en person som bor i landet och väntar på beslut från Migrationsverket inte kommer att bo här i minst ett år framåt? Förutsätter Försäkringskassan att hen kommer att få avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd? Är det därför hen kan nekas barnbidrag och bostadsbidrag?
Har Försäkringskassan en spåkula och kan se in i framtiden? Eller ännu värre, har Försäkringskassan tagit på sig rollen som beredande myndighet åt Migrationsverket i migrations-frågor?
Frågorna hopar sig.
Varför har man så plötsligt ändrat sin praxis då? Det verkar som att Försäkringskassan syfte är att försöka få igenom en ändring i socialförsäkringsbalken, så att myndighetens arbetsbörda inte ökar med anledning av regeringens förslag på tidsbegränsade uppehållstillstånd.
Myndigheten verkar ha tagit fasta på en lagrådsremiss från regeringen när de fattade sitt beslut.
Försäkringskassan menar att regeringsförslaget kommer att leda till ökad handläggning för dem som myndighet och väntar på ett förtydligande i socialförsäkringsbalken om hur de bör bedöma personer som söker permanent uppehållstillstånd.
Man noterar sedan att myndigheten kommer att stoppa utbetalningen av socialförsäkringsförmåner till personer som omfattas av förslaget och där arbetstillstånd eller uppehållstillstånd har upphört att gälla – även om det alltså rör sig om personer som har sökt tillstånd på nytt.
Myndigheten påminner i sitt agerande om det olydiga barnet som trotsar sin förälder, regeringen, för den har ingen lust att ta hand om sina besökande kusiner, eftersom det kommer att innebära mer städning av rummet.
Detta är problematiskt då Migrationsverket skriver på sin hemsida att de har extra långa handläggningstider och dessa personer kan vänta 12–16 månader på beslut. Det innebär att tusentals barn i Sverige får sämre förutsättningar och villkor än andra barn. Barnbidraget syftar till att minska ekonomiska klyftor och ge alla barn samma förutsättningar oavsett föräldrarnas inkomst. Det utgör en av grundstommarna i den svenska välfärden. Att Försäkringskassan vill ha en ändring och ett förtydligande av sitt ansvarsområde är bra, men det blir problematiskt för de tusentals barn och familjer som på grund av detta får lida, för att de har hamnat mellan en trotsig myndighet och en regering som inte lyssnar.