1. Kriget i Jemen fortsätter… Nästan helt obehandlat i svensk media fortsätter det nu femåriga kriget i Jemen. Förutom de direkta konsekvenserna med miljoner på flykt befann sig 12 miljoner människor, 40 procent av landets befolkning, på gränsen till svält förra året.
2. …med svenska vapen. Bland vapnen som används i konflikten finns Saabs stridslednings- och radarsystem. Förra året avslöjades Saabs system användas i en blockad som hindrar mat och livsviktiga förnödenheter att nå Jemens civilbefolkning – vilket alltså leder till svälten och dödsfall.
Hur har Saab hanterat den här informationen? Jo, med beslut om att fortsätta sälja. På företagsstämman förra veckan fick ägarna rösta om en motion för att sluta handla med länder i krig, med hänvisning till Saabs egen uppförandekod.
Ägarna röstade ner motionen, med förklaringen att Sverige idag inte skulle acceptera export till ett ”land som inte agerar i linje med svenska intressen”. Svaret är obehagligt, när man tänker på vad som då ska anses vara svenska intressen.
Och nej, Saabs ekonomiska verksamhet har ännu inte påverkats nämnvärt av coronaviruset. Krig är fortfarande en lukrativ bransch ute i världen, virus eller inte.
3. Hållbarhetsarbetet har inte bara flugit under radarn hos Saab, utan också bland medierna. I en ouppmärksammad utvärdering av FN:s hållbarhetsmål kan vi se framsteg inom bland annat fattigdomsbekämpning och utbildning, men bland saker som går åt fel håll ser vi bland annat luftföroreningar och skydd av hav. Viktiga områden för såväl individer som för en stabil samhällsekonomisk framtid.
Hemma i Sverige har våra nationella miljömål också följts upp, med dåliga resultat för både klimat och biologisk mångfald. Naturvårdsverket meddelar att många arter riskerar att försvinna, och att det antingen ges för lite resurser eller att styrmedel ignoreras. Resultatet är att naturen som upprätthåller våra liv vittrar sönder.
Klimatarbetet ser inte bättre ut. Halterna av växthusgaser ökar, och Naturvårdsverket säger (som vid varje uppföljning) att vi behöver starkare politik för att minska utsläppen. Det håller även Klimatpolitiska rådet med om, ett expertorgan som är tillsatt för att granska den svenska klimatpolitiken. I en färsk rapport hälsar de att inget av målen i det klimatpolitiska ramverket kommer att nås med beslutad politik.
Det här spelar enorm roll. Klimatförändringarnas effekter är den största framtida krisen vi kan tänka oss. Just nu sätter världen in enorma åtgärder för att rädda varje möjligt människoliv, vilket gör det svårt att förstå hur vi samtidigt bäddar för nya kriser. Lika svårt är det att förstå hur Saabs styrning anser att deras verksamhet ska fortsätta bidra till att människor dör.
Krisen vi nu befinner oss i borde lära oss att vara förberedda nästa gång, och kräva att vi fortsätter visa hänsyn till liv. Coronaviruset har påmint oss om livets betydelse, och vi får inte strunta i liven som förloras av andra anledningar. Varken som mediekonsumenter, företag eller människor.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.