Hoppa till innehållet

Ledare

Johan Jenny Ehrenberg: Tolv klimatframgångar under 2024

Bild: Shutterstock (montage)

Dagens ETC

Ja, det finns bakåtsträvare och högerpopulister som lägger all sin vakna tid på att sprida missförstånd och falska påståenden kring klimatpolitik, energi och omställningen. Men de får inte dominera debatten.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

Så här i helgstöket kan det vara roligt att titta upp lite och samla på sig goda nyheter att ta med sig över årspuckeln. 

I vårt land är berättelsen mörk, eftersom vi faktiskt driver en mörk bakåtsträvande politik vad gäller det stora hotet. Men Sverige är, lyckligtvis, ett litet land på jorden.

Globalt finns en hel del bra saker från 2024 som vi kan bygga vidare på under nästa år. Här är tolv positiva klimatnyheter från året som gått.

  1. Globalt ökade försäljningen av elbilar i rekordfart för tredje året i rad. Den gick upp med en tredjedel under 2024 och det är en kurva som säger att hela trafiksystemet kommer vara utbytt om ett decennium.
  2. Kinas vindkraft överstiger nu 500 gigawatt. Det är enorma mängder ren el och det betyder att landet nu har mer än hälften av all vindkraft på jorden.
  3. Även Kinas solkraft slår rekord och når 260 gigawatt under 2024. Kurvan pekar så brant uppåt att landet kommer att nå sitt max i fossilkraft redan 2025 – efter det minskar den snabbt. Det är fem år snabbare än man senast trodde.
  4. Storbritanniens nya regering lovar 95 procent förnybart i ledningarna senast 2030. Förnybar el går om fossil el redan i år.
  5. Chile har slagit fast en hållbar gruvpolitik. Landet är extremt viktigt för världen vad gäller mineraler och har tidigare varit i händer på multinationella bolags makt. Hållbarhetspolitiken ska stärka miljökrav och arbetsrätt. Det hoppfulla är att det inte är omöjligt att reglera gruvkapitalet.
  6. Oljekartellen OPEC tvingas för femte gången i år skriva ned sin årliga beräkning av global olje- och gasproduktion.
  7. När Northvolt nu sviktar bygger kinesiska CATL och fransk italienska biljätten Stellantis Europas största batterifabrik i Spanien. 
  8. Tysklands prognos är nu 54 procent förnybar energi innan 2024 är över.
  9. Även i USA ökar vindkraften rejält. Senast i British Colombia där ny vind ökar elproduktionen med åtta procent i staten. 
  10. I Zimbabwe installeras en gigantisk flytande solpark för 2,5 miljarder kronor.
  11. I Sydafrika beslutar Högsta domstolen att ny kolkraft inte får installeras.
  12. Australien har målsättningen att exportera fossilfritt stål, och förnybar energi ökar därför snabbare än någonsin. 

Det finns alltså många exempel på positiva klimatinsatser runt om i världen. De räcker naturligtvis inte till – det måste till mer – men ökningen räcker om den fortsätter så här i fem år till. Den stora frågan är om vi verkligen har fem år på oss.

Ja, vi har bakåtsträvarna och högerpopulisterna och alla dessa män (jo, det är mest män) som lägger all sin vakna tid på att sprida missförstånd och falska påståenden kring klimatpolitik, energi och omställningen.

Men de får inte dominera debatten. De måste ignoreras, för vi har inte tid med mer pajasdebatter runt klimatfrågan. Och vi kan självklart inte delta i eller sätta någon som helst tilltro till globala möten som styrs av oljelobbyn i rika oljestater.

Det är viktigt att se att 2024 var ett globalt framgångsår för ny ren energi, ny ren trafik (cykelstaden Paris medräknad), ny matproduktion och ny energilagring. 

De länder som bromsar är de rika länderna som levt gott på förstörelse och utsläpp. Men priset börjar bli högt även för dem. Det är inte en slump att Kalifornien sliter sig loss från USA i utvecklingen och blir väldens renaste stat vad gäller energi. Förr byggdes USA av olja och gas och industrin blev därefter: smutsig och fossil. Idag kan energin vara ren, och det betyder att man kan dominera världen från västra USA, där de stor värdena skapas runt ren el och ny forskning. 

Ja, Kina har sedan länge gått om USA som världens bilfabrik. Snart produceras mer än hälften av alla bilar där. Men bilar ger inte makt på samma sätt som dominans inom AI och robotar. 

Det finns en enkel anledning till att robotar inte utvecklats i smutsiga delstater i USA. Ingen digital energikrävande maskin kan drivas av diesel eller bensin eftersom dessa ämnen slösar bort två tredjedelar av energin i värmeutsläpp. Och du vill inte ha en dieseldriven TV i vardagsrummet. Först med batteri- och datakraft kunde gamla tiders science fiction-drömmar förverkligas och makten inom näringslivet omskapas.

Så om USA splittras i två delar är det precis samma sak i EU. Det rika norden kommer efter syd. I Norden är Sverige, Finland och Norge klimatförstörare även politiskt, medan Danmark är föregångaren. 

Det är märkligt att se hur snabbt vårt land satt oss på reservbänken – det här gör den svenska näringslivseliten lite skräckslagen. Först nu börjar Svenskt Näringsliv inse kostnaden för Tidösamarbetet. Visst man har fått vinstjagande vård och skola och lägre rikemansskatter, men att man skulle få en paralyserad energipolitik ingick inte i planerna.

Men det är ju SD som styr just energipolitiken. Det partiets dumhet får näringslivets högljudda inlägg om ”blocköverskridade samarbete” att bli en dröm eftersom SD inte alls bryr sig om landets elbehov – de bryr sig bara om kulturkrig. 

Det blir dyrt när den politiska debatten bara fylls av ord som dum, dummare, dummast. Dyrt ekonomiskt, men också politiskt.

För Tidöpartiernas seger blev kortvarig. Framöver kommer den politiska frågan mer vara hur S ska agera när V, MP och S tillsammans har över 50 procent. Då kanske goda nyheter sprids även från norr till andra länder.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.