Swedwatch är en ideell förening och partipolitiskt obunden research-organisation med syfte att minska sociala och miljömässiga missförhållanden som kan kopplas till svenska företag. De kom i sommar ut med rapporten "Mänskliga rättigheter på tobaksfälten" om svenska Swedish Match och investerares riskhantering.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Rapporten tar upp tobaksarbetares risker och även hur svenska investerare, som våra pensionsfonder, inte har tillräcklig koll. De fyra stora AP-fonderna har stora investeringar i tobaksindustrin. När de ställdes till svars visades det att de var medvetna om risker för barnslavarbete och svåra miljöförhållanden, men ansåg sig inte kunna agera. De hade inte tillräckligt med konkret information från Swedish Match. Bolaget har alla de policydokument som kan önskas om mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor, men ingen säkerställd uppföljning i praktiken. De gör besök hos underleverantörer, men hör och häpna, resultaten är hemliga!
"Den bristande transparensen inom tobaksindustrins leverantörsled gör att investerare och ägare har svårt att använda sitt inflytande och bidra till ökad respekt för mänskliga rättigheter", skriver Swedwatch. Här är deras uppmaningar till Swedish Match:
- Offentliggör information om leverantörskedjor (uppge leverantörer och odlingsområden i olika länder).
- Gör heltäckande riskanalyser när det gäller faran för kränkning av mänskliga rättigheter i odlingen av den råtobak ni använder i er produktion. Dialog med berörda människor måste ingå.
- Offentliggör resultaten av dessa dialoger och riskanalyser så att utomstående kan granska dem.
Ytterligare ett sätt för det offentliga Sverige att fortsätta utvecklingen mot en bättre folkhälsa och att försöka utrota barnarbete inom tobaksindustrin är att anta Tobacco Endgame, ett arbete för att Sverige ska vara rökfritt till 2025. Många organisationer (113 stycken) som har med miljö och hälsa att göra stöder dokumentet.
Hur ser det då ut politiskt i vårt område? Tre partier i landstinget Västernorrland har funderingar. Måste Tobacco Endgame även gälla snuset, gnäller Moderaterna, Kristdemokraterna och SD. De är i ett gediget sällskap av "tvivlare".
Swedwatchs undersökning visar att även om de rätta dokumenten är på plats så behövs en genuin vilja att våga lyfta blicken och se det större perspektivet för att de ska få effekt. Annars fortsätter det mesta som förut och inte mycket förändras.
Det är ett tufft läge, men kanske inte helt oklokt ändå att anta utmaningen att spela en roll, inte bara för sig själv, utan även för barn i världen och för en bättre miljö. Så här långt har nämligen elva regioner/landsting och nio kommuner antagit utmaningen Tobacco Endgame, och fler är på gång.