1. Metoo
2015 kom filmen ”Suffragette”, om kvinnorna som kämpade för rösträtt i Storbritannien i början av 1900-talet. Den visade tydligt vilken kamp som lett till de rättigheterna vi har i dag.
Nu har metoo gett samhället en ny nödvändig käftsmäll och utvidgat rösträtten kulturellt och förhoppningsvis snart juridiskt. Vi har påbörjat vandringen ifrån tystnadskulturen – och fler vågar säga ifrån. Samhället har stannat och lyssnat, och nu börjar vi sätta nya regler och normer. Den halvfulla farbrorn är inte längre ursäktad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. De som inte ger upp
Det finns en lång lista av olika organisationer och personer som vägrar ge upp, trots larmrapporter och motkrafter. När Donald Trump meddelade att USA skulle lämna Parisavtalet möttes han av ett enormt motstånd. Teslas och Disneys vd:ar lämnade presidentens grupp för finansiell rådgivning.
Kalifornien, Washington och New York, med en femtedel av landets ekonomi, gick samman i en klimatallians. Många fler stater, toppolitiker, universitetsledare och företag ställde sig bakom att fullfölja Parisavtalet – trots Donald Trump.
3. Valen som gick bra
Trots det deppiga amerikanska valet har det gått åt rätt håll i andra länder. Populisterna förlorade i både Nederländerna och Frankrike, där Front National bara lyckades ta åtta av 577 parlamentsplatser. Valen fick EU att andas ut och känna sig trygga i att unionen inte kommer falla samman, trots Brexit.
4. Regeringar kan tvingas göra rätt
Även där valen går fel finns hopp att regeringar ska tvingas hålla händerna i styr, iallafall inom klimat. Nu pågår en rättegång mot den norska staten för att den öppnat för ny oljeborrning i Barents hav. Det är ett av allt fler exempel där stater och oljebolag stäms för klimatförstöring.
5. Klimatlagen
Riksdagen röstade i år igenom en klimatlag som innebär att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser, och att varje regering fram till dess har en skyldighet att visa hur man jobbar för att uppnå detta.
6. Äntligen på väg mot utsläppsfria bilar
2019 kommer alla nya bilar som rullar ut ur Volvos fabriker vara rena elbilar eller hybrider med elmotor. Samtidigt har det varit flera politiska framgångar mot en fossilfri fordonsflotta.
7. Att-göra-lista för haven
I år resulterade havens första FN-konferens i över 1 300 åtaganden för länder, företag och andra organisationer för att skydda haven och världens största marina reservat inrättades i Rosshavet. Havssköldpaddorna svarade direkt med att återhämta sig – ett av de tydligaste bevisen på att naturvårdsåtgärder lönar sig. Även valarna är på tillbakagång.
8. Förnybar el på gång
Under året kom en studie som visade att vi globalt kan ha 100 procent förnybar el till 2050 – billigare än vårt nuvarande energisystem. 36 miljoner jobb skulle skapas samtidigt som elsektorns utsläpp skulle gå ner till noll.
Och vi är på väg – i september hade Kina installerat 43 gigawatt solel under året, vilket storleksmässigt är som en tiondel av världens totala vindkraftskapacitet.
9. Hbtq-rättigheter
I juni röstade Tyskland ja till samkönade äktenskap. Dagen innan valde Serbien, ett land där homosexuella förhållanden inte erkänns i lagen, sin första kvinnliga och öppet homosexuella premiärminister.
10. ... och mer
Dessutom kan Sverige införa förbud mot sexköp utomlands. Samtyckeslagstiftning är på väg. Diskrimineringslagen har ändrats så att arbetsgivare nu måste förebygga diskriminering och verka för lika rättigheter oavsett diskrimineringsgrund.
Antalet döda i hiv har halverats sedan 2005. Regeringen har föreslagit att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Köttkonsumtionen minskar och vegetarisk försäljning ökar.
Alla de här sakerna kan problematiseras. Krävas mer utav. Men man når inte målet utan att gå vägen, och vi får inte förringa stegen som flyttar fram positionerna.
Det är viktigt att vara kritisk, men det är lika viktigt att uppskatta framgångar även om de känns för små. Det finns många saker att vara tacksam för, och det är bra att komma ihåg när vi går in i valåret 2018.
PS. Visste du att forskning visar att människor hellre väljer att läsa negativa än positiva nyheter? Det gäller särskilt för dem som är intresserade av politik och riskerar att leda till en onödigt negativ världsbild.