Många lokala politiker har fått för sig att alla ekonomiska åtstramningar som drabbar deras kommunorganisation automatiskt ska leda till nedskärningar i verksamheterna. Vi har sett i minst 40 år hur majoriteten av kommuner gör budgetnedskärningar i de flesta verksamheter varje år. Alltså, vartenda år gör man nya nedskärningar i varenda verksamhet, sedan 40 år tillbaka... Hur är det möjligt att verksamheterna kan fungera?
Svaret är att verksamheterna inte fungerar längre. Därför felbehandlas människor i åldringsvården och skolan har avgångselever som inte kan läsa och skriva, och så vidare. Det här är en tråkig trend som vi måste ändra. Vi ändrar den genom att sluta att göra nedskärningar. Helt enkelt. ”Vägra göra ytterligare nedskärningar”, borde bli kommunpolitikers motto i nästa mandatperiod.
Om en kommun vägrar att göra nedskärningar och ändå ska få budgeten att gå ihop måste kommunen öka sina inkomster. Eftersom inkomsterna i huvudsak kommer ur kommunskatten som dras från invånarnas löner behöver kommunen se till att fler människor som bor i kommunen jobbar.
Fler jobb behövs och fler boende behövs.
För att göra detta möjligt måste kommunen skapa en positiv spiral. En bra start på en positiv spiral är att öka attraktionen för boende i kommunen, genom att öka tryggheten. Trygghetskänslan skapas av att invånarna kan få vård snabbt, att barnen som går i skolan inte far illa och de samtidigt lär sig tillräckligt för att 100 procent ska ha gymnasiekompetens efter grundskolan. Ytterligare trygghetsfaktorer är tillgängligheten av säker barnpassning, förskoleplatser och en fungerande åldringsvård. I enkla termer brukar man sammanfatta detta som ”skola, vård och omsorg”. Fungerar skola, vård och omsorg och kommunen kan marknadsföra detta utanför sin kommun, så ökar kommunens attraktivitet och invånarantalet kommer att öka.
När invånarantalet ökar behövs nya bostäder. Att bygga bostäder skapar jobb. Om kommunen ser till att anlita lokala entreprenörer för byggnationerna, så skapas jobben i kommunen. Om kommunen samtidigt går igenom sina verksamheters inköp av varor och tjänster, samt styr dessa så att så mycket som möjligt köps in av lokala leverantörer och producenter, så ökar lönsamheten i de lokala företagen och möjligheten till fler anställningar i dessa lokala företag ökar. Det ökade anställningsbehovet skapar ökad inflyttning. Ökad inflyttning skapar fler jobb i skola, vård och omsorg. Fler invånare i kommunen ställer högre krav på lokaltrafiken, så att den behöver utökas. Annan infrastruktur, som järnväg, el- och VA-försörjning behöver också utökas. Allt detta skapar jobb, som skapar ökad inflyttning.
Där är den positiva spiralen.
Kommunpolitiker bör sluta att skära ned i verksamheterna och istället börja att bygga ut infrastruktur och bostäder, för att skapa attraktiva jobb, attraktiv skola, vård och omsorg. Marknadsföra detta. Så att kommunernas attraktivitet ökar och invånarantalet ökar. Så att budgeten går ihop tack vare ökade inkomster.
Det tar tid, givetvis. Därför måste detta påbörjas nu.