Statsministern nämnde visserligen ”naturkatastrof i Mocambique”, uttryckte vilja att ”möta klimathotet” och talade om Greta Thunberg. Han sa:
– Därför vill jag se ett Europa, där unga kan veta säkert i sitt hjärta, att de äldre generationerna gör det som krävs och tvingar både länder och storföretag att ta ansvar för att genomföra Parisavtalet och hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader – utan ”om”, utan ”men”, utan ”kanske”.
Men han vet att hans egen regering inte gör tillräckligt.
Sverige tar mer ansvar än många, men inte det ansvar som krävs.
Lyssna på Jeremy Corbyn. Lek med tanken att det här hade varit Stefan Löfvens budskap på 1 maj. (Eller, om du uppskattar fantasy: Ulf Kristersson, föreställ dig honom.)
– Det här är inte bara klimatförändringar, säger ledaren för brittiska Labour, Socialdemokraternas systerparti.
– Det här är ett klimatnödläge.
It’s time to act. pic.twitter.com/ebVkAvbcj5
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn)
April 30, 2019Labour släppte filmen samtidigt som partiet väckte frågan om att parlamentet – som den första folkvalda församling i världen – borde utlysa just klimatnödläge. Och så blev det! Igår onsdag antog parlamentet förslaget.
De konservativa ville inte ens ha en omröstning. Theresa May har nog med Brexit, samt att den sittande regeringen garanterat hoppas att nödläge är ett till intet förpliktigande signalord snarare än orsak att genast skaffa en handlingsplan som faktiskt motsvarar vad som behövs för att hålla 1,5 grader.
Men den cynismen delas inte av Labour. Klimatpolitiskt har partiet ibland famlat, men nu menar Jeremy Corbyn allvar, som när han i sitt anförande till parlamentet förklarar att ”våra barnbarn kommer att kämpa för sin överlevnad på en döende planet”.
Det är inte alarmism. Det är verkligheten.
Tories kommer att göra vad de kan för att begrava förslaget. Som alltså inte uteslutande handlar om ett begrepp, utan även om att vidta åtgärder vad gäller energi, transporter, jordbruk, med mera.
Det är inte en del av förslaget, men Labour vill bland annat skapa 400 000 nya gröna jobb och förstatliga landets energisektor så att nödvändiga investeringar kan garanteras.
– Det är för sent för tokenistisk politik eller gimmicks. Vi måste göra mer än att förbjuda sugrör av plast. Individens val räcker inte. Vi behöver ett kollektivt svar som ger människor kraft istället för att de ska skämmas om de inte köper dyrt, återvunnet toalettpapper eller kör den senaste Toyota Prius, säger Jeremy Corbyn.
Storbritannien erkänner ett klimatnödläge.
Inte att det närmar sig, utan att det sker nu.
Det här är stort, riktigt stort.
Det här hade aldrig hänt utan Greta Thunberg, tusentals skolstrejkare, Extinction Rebellion och andra klimataktivister. Tillsammans har de tvingat politiken att agera.
I alla fall i Storbritannien.
Stefan Löfven kunde ha gjort likadant, han kunde ha tillkännagivit:
Från och med nu befinner sig regeringen – och Sverige – i ett klimatnödläge, som kommer att påverka alla beslut, alla prioriteringar.
Symboliskt?
Bara om du tvivlar på dina egna ord.
Bara om du tror att det fortfarande finns tid för att, ja, bygga ut Arlanda.