Men så bor min vän i Stockholms, och efter tolv år av högerpolitik är tålamodet slut. Men samtidigt som alla, även borgerliga ledarsidor, kritiserar högerns sjukvårdspolitik i Stockholm, så vill Moderaterna göra om samma sak – nu i hela landet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Högern med Moderaterna i spetsen gillar att se Stockholms län som deras ”skyltfönster”, det vill säga ett gott exempel resten av landet ska lära av. Trots tolv år av privatiseringar, misslyckade upphandlingar och världens dyraste sjukhus, så är länet deras förebild. Därför plockar nu Moderaterna in Irene Svenonius (M) till partistyrelsen. Svenonius är i dag högst ansvarig för landstinget, och därmed vården i Stockholm. När hon tillträdde ville hon minska kostnaderna för konsulter, som i dag ligger på över en kvarts miljard. Under det år hon styrt har dock landstinget lagt 28 miljoner på konsulter för Nya Karolinska, utan att någon vet vad de egentligen gjort, inte ens hon själv. Det är konstigt med tanke på hennes bakgrund.
Tidigare var Irene Svenonius nämligen själv konsult för vårdbolaget Aleris. Samma bolag som öppnade armarna för Filippa Reinfeldt när hon klev av politiken. Det är inte så överraskande, eftersom Aleris tjänar miljarder på privatiseringar som Filippa Reinfeldt genomfört. Kanske har Irene Svenonius blivit inspirerad av vännen Reinfeldt att fortsätta privatisera, trots att den politiken kostar oss skattebetalare miljarder. I dag har Stockholm överlägset flest ”vårdval” i landet, men även landets överlägset dyraste vård. Utan att ens vara bäst. Ändå är Svenonius i dag övertygad om att all vård lämpar sig för vårdvalet. Hon planerar därför ännu fler i Stockholm, denna gång för svårt sjuka äldre. Detta trots att experter, läkare och vårdpersonal larmar om riskerna.
Men allt kan inte skyllas på Svenonius. Hon är en bara en av många allianspolitiker som tillsammans styrt vården i huvudstaden i närmare tolv år. Och tillsammans har de styrt Stockholm till ett högerexperiment där knappt några regler gäller. Vårdföretagen, som en del av dessa politiker själva jobbat eller kommer jobba för, tackar och tar emot. De etablerar vårdcentraler i innerstaden medan de stänger ner i förorter där de behövs mer, men tjänar desto mindre. Det är vårdföretag som överlever och gör vinst på våra skattepengar, utan att bry sig om vår hälsa. Utan oss skulle de inte överleva, men utan alliansen i landstinget hade de inte ens fått finnas.
Vi minns med skräck hur privatdrivna Ultragyn skar i kvinnors underliv i onödan, bara för att maxa vinsten. Kanske minns vi också att kritiken från landstinget inte var speciellt skarp. Antagligen har vi glömt att en nära anhörig till sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrinks (L) medarbetare samtidigt var delägare i Ultragyn. Det är inte bara kvinnosjukvården som drabbats. På Nya Karolinska är de största skandalerna inte strumpor för 6 000 kronor eller miljoner för en dörr. Det är hur hotad patientsäkerheten är. Det blev tydligt när sjukhuset förnekade cancerköer, tills flera i kö till operationerna avled.
Med de här katastrofresultaten vill högern ändå se Stockholms län som början på det hela Sverige ska bli. Ett smörgåsbord för världens alla vårdföretag att fritt plocka ut våra skattepengar och sen sticka med vinsten. Eller ett paradis för konsulter som kan ”hjälpa till” genom att mjölka pengar ur sjukhus medan vår patientsäkerhet är hotad. Därför dömer jag inte min vän som på fullaste allvar kan tänka sig att avsluta sin relation om partnern röstar på högern. För varken våra skattepengar eller vår hälsa har råd med mer alliansstyre.
Rättelse:
I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att en anhörig till sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är delägare i Ultragyn. Korrekt är att en medarbetare till Starbrink har en nära anhörig som är delägare.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.