Så händer det som inte får hända knappt ett år innan valet 2018 – ETC Örebro läggs ned! En röst för en värld för alla och inte bara de rika har tystnat. Denna ledare publiceras i ETC Örebros digitala version, som inte heller överlever efter årsskiftet. Inspirationen är därför inte speciellt stor, vilket ni läsare säkert kan förstå. Men jag gör väl ändå ett försök att bidra till detta digitala nummer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jag har utifrån min horisont försökt att beskriva regionala skeenden i vårt län efter bästa förmåga. Denna gång handlar det om landsbygdsutveckling, men också om utveckling av utsatta stadsdelar i till exempel Örebro. En satsning på det svikna Sverige!
I en positiv utveckling måste människor komma till tals och deras engagemang tas tillvara. Formerna för hur människorna själva organiserar sig för en bygds eller stadsdels utveckling kan ta olika former. Engagemanget kan ta sig uttryck i olika skepnader till exempel genom lokala kreditföreningar, utvecklingsbolag, föreningar, samägda företag, kooperativ, och byalag.
Det som lockar människor och som är en förutsättning för möjligheterna för ett kreativt resultat är dynamiken. Dynamiken kan resultera i en större bredd inom kultur och näringsliv, där mångfalden är en viktig faktor för tillväxt. Grunden för detta är lika behandling, välkomnande samhällsklimat och mötesplatser. Därför är arbetet mot rasism, homofobi, patriarkala strukturer och andra former av intolerans och diskriminering oerhört viktigt för tillväxt på såväl på landsbygden som i staden.
I detta arbete har länets kommuner och Region Örebro län ett stort ansvar för att alla människors erfarenheter tas tillvara och att regionala utvecklingspengar används på ett betryggande sätt för en positiv utveckling. Även länsstyrelsens landsbygdsprogram kan bidra till detta.
En aktiv aktör som arbetar med utveckling av landsbygd såväl som utsatta stadsdelar är Companion Örebro län. De jobbar framför allt med företagsrådgivning för alla som vill starta kooperativa företag, men även arbetsintegrerande sociala företag, samhällsentreprenörskap och sociala innovationer. Tillväxtverket tillsammans med regional medfinansiering bidrar på detta sätt till lokal utveckling. Companion arbetar länsövergripande och ska vara tillgängliga i samtliga kommuner.
Valet 2018 kommer att handla om geografiska klyftor och skillnader. Därför är det viktigt att gå till val för ”det svikna Sverige”, som inkluderar både landsbygd och förort. Helt klart är att marknadens logik inte fungerar, därför måste staten och det offentliga ta ett allt större ansvar för utvecklingen i hela Sverige. Detta är en av mina utgångspunkter i det kommande valet!
Slutligen vill jag tacka alla er som följt mina ledare i ETC Örebro under åren 2015–2017, sammanlagt blev det 28 stycken. Vi får väl se om jag dyker upp i något annat sammanhang – kanske med en egen blogg. Ett tack till redaktionen på ETC Örebro för samarbetet under dessa år.
Till sist vill jag önska er alla ett Gott Nytt År!