Till slut står kökspersonalen med tjugo olika grytor. Det är krångligt, kostsamt och ökar risken för sammanblandning.
En del kommuner har svarat med att kräva läkarintyg för att servera viss mat. Andra har tagit beslut om att vägra servera just vegansk kost. På många håll har det slagit helt fel och onödiga konflikter har uppstått.
En mamma berättade nyligen i SVT att hon tvingas åka med matlådor till sina två barn varje dag eftersom deras skola vägrar laga växtbaserad mat. Dessutom får barnen inte äta sin veganmat tillsammans med de andra barnen i skolans matsal, utan tvingas sitta ensamma i klassrummet. Förklaringen är att det kan finnas ämnen i matlådornas innehåll som de andra barnen inte tål. Snacka om att peka ut och isolera barnen.
Det är lätt att förstå kommunernas frustration och det är lätt att sätta sig in i veganfamiljens vånda. Men det finns faktiskt en lösning på problemet: servera veganmat till alla.
Innan du upprörs och tänker att det här är ren idioti, så ge argumenten här nedan en ärlig chans.
Det var Stefan Svensson, kock i Karlskrona som jobbat i många år med skolmat, som öppnade mina ögon. Hans förslag går ut på att ta bort specialkosten helt och hållet.
Istället ska köken servera en vegankost i skolorna som grund och erbjuda kött, fisk eller kyckling som ett tillbehör.
Nu tänker du kanske ”men vaddå varför ska alla andra anpassa sig efter en liten grupp?”. Men det är inte alls vad det handlar om.
Veganmaten kan ju de allra flesta äta, muslimer, vegetarianer och köttätare. Och med Svenssons förslag kan de barn som vill ha kött fortsätta att välja det. Ett win-win förslag helt enkelt.
Poängen är inte att barn inte ska ha rätt till en anpassad kost, tvärtom, syftet är att skolan ska laga mat som alla barn kan äta oavsett behov och önskemål.
Stefan Svensson påminner lite om en svensk motsvarighet till kocken Jamie Oliver. För mer än tio år sedan tog stjärnkocken på sig utmaningen att ändra skolmaten i England. Han mötte till en början massivt motstånd och fick kämpa med att bryta gamla mönster och invanda föreställningar. Där handlade utmaningen om att få engelska barn att äta mer grönt, mer nyttigt.
Vår svenska kock har en rejäl uppförsbacke framför sig, i en debattartikel skriver han själv att förslaget om veganmat lär ta tid ”nu är vi inte där ännu och köttätandet verkar vara hugget i sten i den svenska folksjälen.”
I debatten är det lätt att bli slängig och göra sig lustig över andra mänskors val. Därför är det tacksamt med en seriös skolkock som lanserar en idé som bygger på faktisk erfarenhet. Han föreslår en daglig buffé med massor av goda veganska rätter, gratänger och grytor av kikärtor och linser. Ris, majspasta, potatis, ugnsbakade rotfrukter och linsbiffar. Ett salladsbord och därtill ett fat med kött och fisk.
Utesluter man citrus och vete så har man en skolmat som i princip alla barn kan äta av, menar han.
Enligt Stefan Svensson sparar man dessutom pengar på detta upplägg och istället kan man använda resurserna till att göra all mat ekologisk.
I Sverige är vi väldigt bra på att odla baljväxter och har ett gynnsamt klimat för havre. Sådant som är centralt i en växtbaserad kost. Det gör att vi kan ta varor som är producerade i Sverige, är klimatvänliga och hälsosamma. Även marknaden svarar positivt på det ökade intresset för vegansk mat. I dag hittar man näringsberikad havremjölk i nästan varenda mataffär och priset är ungefär som komjölk tack vare vårt jordbruk.
Oavsett vad man tycker om förslaget så lär fler och fler kommuner tvingas att tänka i dessa banor för hållbarhetens skull - om inte annat. Att förslaget dessutom är smart, sparar pengar och bemöter alla elevers behov är ju inte illa alls.