Syns du så finns du är en lätt uttjatad fras inom marknadsföring. Inom representation däremot, har den betydande vikt. Organisationen GLAAD listar varje år statistik baserad på antalet hbtq-personer och karaktärer i amerikanska tv-serier. Emil Åkerö, kulturskribent från Linköping och Julia Skott, journalist, utgick från den statistiken i ett seminarium under Stockholm Pride 2016 och poängterade där att om du får möta trans-, bisexuellas eller inter-genders och se deras liv gestaltat i populärkulturen, så kan du skapa dig en bild av detta som en möjlig verklighet. Även diskussionen att transpersoner ska gestalta de roller som tolkar transpersoners liv kommer in här. I detta sammanhang bör skådespelerskan, transkvinnan och aktivisten Laverne Cox nämnas. Där många känner igen henne i gestaltningen av de transkvinnor hon har spelat i tv-serier, blir det än viktigare att lyfta upp det faktum att hon precis sprängt ytterligare en gräns. Hon har fått en framträdande roll skriven för och om en kvinna. Inte för och om en transkvinna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nyligen inleddes en kampanj av Sameradion och SVT Sápmi som fokuserade på den rasism samer utsätts för i vardagen. Kampanjvideon avslutades med orden ”Som same är jag alltid på min vakt ...”, sagda av musikern Sofia Jannok. Initiativtagaren, planeringsredaktör Katarina Hällgren, hoppades att många skulle våga dela med sig av sina egna upplevelser. När den tre dagar långa kampanjen avslutades hade den genererat en rad personliga berättelser om utsatthet i allt från subtila kommentarer som smyger sin in under skinnet, till råa och utstuderat rasistiska påhopp. Efter satsningen kommenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke att rasism är en och samma företeelse, men tar sig en mängd olika uttryck. Hon påpekade hur regeringen fokuserar på att hitta vägar för att minska glappen mellan vad grupper själva upplever, hur lagstiftningen ser ut och hur polisen gör sina bedömningar utifrån det.
Avslutningen av kampanjen #vardagsrasismotmigsomsame sammanföll med dagen då synligheten av transpersoner uppmärksammas världen över. I Sverige blir detta extra tydligt då den långa kampen att just synliggöra hur transpersoner har tvångssteriliserats innan könsbekräftande kirurgi, har lett till att de som har utsatts, nu ska få ekonomisk ersättning av staten. Så att synas är att finnas. Och kanske hade livet sett annorlunda ut för brittiska författaren Oscar Wilde, om han hade kunnat göra sin röst hörd för den han var. I stället har hans älskares svek för evigt ristats in i litteratur- och hbtq-historien; ”Have thy will, I am the love that dare not speak its name.”