Enligt en ny rapport från en professor på Stanford university kommer fossilbilen vara historia om bara åtta år. Då kommer bilarna som säljs vara självkörande, gå på el, och professorn Tony Seba beskriver att bara nostalgiker kommer äga sina egna bilar.
Den också förutspått att all ny energi kommer från sol eller vind år 2030. Samma år kommer bilmarknaden ha sjunkit med 80 procent och bara 20 procent av dagens motorvägar kommer behövas. Låter som en dröm för många.
Dessutom lyfter rapporten att amerikanska hushåll kommer kunna spara upp till 5 600 dollar per år, med positiva effekter för ekonomi, hälsa och miljö. Och det är inte raketforskning att fördelarna skulle vara enorma. Bara utsläppsfusket kring dieselbilar tar 38 000 förtida offer globalt varje år, och en femtedel av Sveriges utsläpp orsakas av privatbilism. Forskare har varnat i åratal att fossila utsläppen måste ned om vi ska klara ett beboeligt klimat. I vetenskapens insatta verklighet är peak oil något totalt nödvändigt, och borde komma så snabbt som möjligt.
Det är däremot inte bara en smidig övergång. Nackdelen som Seba-rapporten lyfter är att aktörerna inom bil- och oljeindustrierna kommer få det svårt, vilket är vinkeln SVT-journalisten har valt att lyfta i sin artikel. "När världen ställer om till elbilar kan konsekvenserna bli förödande för städer, människor, företag och länder”, står det i ingressen.
Journalisten, som på sin twitter benämner sig som motorsportsfantast, nämner ingenstans ordet “klimat”. Inte ett ord nämns om fördelarna och behovet av att sluta använda fossila bränslen.
I en mejlväxling med journalisten lyftes fakta om klimatförändringarna fram. Hur häftiga regn, värmeböljor och andra extrema väderförhållanden kommer leda till fler översvämningar eller brist på vatten. Hur växt- och djurarter löper större risk att utrotas. Hur ekonomin och samhället kommer utsättas för skador på egendom, infrastruktur och folkhälsa, och hur sektorer som är väldigt beroende av viss temperatur och nederbörd, som jordbruk, skogsbruk, energi och turism kommer drabbas särskilt hårt. Hur de fattiga, som ofta är starkt beroende av miljön och har sämst resurser för att hantera klimatförändringarna, kommer drabbas hårdast.
För det är det krassa alternativet till att sluta använda olja, och vad man verkligen skulle kunna kalla förödande för “städer, människor, företag och länder”.
Journalisten mottog inte mejlet med värme. “Jag är medveten om klimatförändringarna och behöver inte läxas upp av dig”, sa han innan han med emfas uttryckte att han inte skulle ändra artikeln på något sätt. Tråkigt nog valde SVT:s redaktör att ignorera mejltråden.
Hans artikel innehöll inte felaktig fakta, det är sant. Det är självklart problematiskt att omställningen kommer slå mot oljeberoende länder och företag. Själva poängen med en omställning dock är dock att ställa om. Och då är det svårt att bevara det gamla och det – de facto – ohållbara.
Artikeln visade inte de viktiga perspektiven, utan personerna som läser den kommer att uppfatta omställningen som något negativt och kräver förkunskaper för att förstå hela bilden.
Det är något som du som journalist bör tänka på, och media har gång på gång lyfts som dåliga i att rapportera miljö och klimat. Enligt en undersökning av Sveriges radio och Sifo kommer miljöfrågor allra längst ner på listan över hur mycket uppmärksamhet politiska sakfrågor får i media. Granskningen omfattade Sveriges fem största tidningar och nyhetssändningar i SVT, TV4 och SR.
I en annan undersökning kommer Vi-skogen fram till att klimatrapporteringen blivit allt sämre. De klimatrelaterade artiklarna minskar samtidigt som klimatskeptiker får allt större utrymme. Ofta visar förstasidorna, sajternas kategorier och ledare total avsaknad av klimat- eller miljörelaterat innehåll.
Sanningen är att ingen kommer bry sig om en fråga de inte ser, vilket lägger stort ansvar på media. Och visst, det är tradigt att jämt public service ska få hårdare kritik än andra, men de borde ge frågan den uppmärksamhet den förtjänar. Och efter alla klimatrelaterade larmrapporter och den hårda kritik just SVT fått borde de verkligen rycka upp sig.