Hur mår Sveriges enda feministiska dagstidning? Tack, bra. Det lönar sig att för varje utgivning, och i varje redaktionellt planeringsmöte, tänka på att allt annat än balans mellan kvinnor och män vore orimligt.
Det skulle betyda en sämre Dagens ETC, en ofrånkomlig konsekvens av att journalistiskt marginalisera halva landets befolkning. Det skulle dessutom betyda att Dagens ETC inte är den feministiska dagstidning som vi utger den för att vara.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Från första numret har vi med full transparens redovisat hur vi klarar vår målsättning att lämna andra medier – varav förbluffande många nöjer sig med ungefär 30 procent kvinnor mot 70 procent män – bakom oss. Vissa dagar misslyckas vi. Det kan bero på tidspress, eller på att vi rapporterar om ett ämne där det är förtvivlat svårt att hitta kvinnliga intervjupersoner. Ursäkter finns alltid. Du kan välja mellan att göra dig bekväm i dem. Du kan också välja att inte använda dem, för att lägga din kraft på att nästa nummer ska bli mer jämställt. De flesta dagar lyckas vi.
Inget sker automatiskt. Vi arbetar ständigt med det här. Som varje redaktion borde göra. Hur svårt kan det vara? Bestämma sig för att en tidning blir bredare, smartare och bättre av att ge kvinnor plats. Hitta en rutin för hur det ska bli verklighet. Följ denna rutin. Berätta för dina läsare vad det ger för resultat.
Varsågod, en coachning för medier som inte riktigt vet varför det nästan alltid blir män som intervjuas.
Positivt är att jag har bjudits in av andra redaktioner att presentera vår modell. Som sagt, den är inte komplex. Allt vi gör är att förutsätta att kvinnor har lika mycket kunskaper och publiceringsvärda erfarenheter som män. Utifrån det producerar vi journalistik. Jag brukar mest förklara hur avgörande det är att alla inblandade i processen att göra en tidning – reportrar, redigerare, frilansmedarbetare, chefer, korrekturläsare, fotografer – faktiskt delar åsikten att jämställdhet är viktigt.
Jag vet att det här har gjort stor skillnad för oss på Dagens ETC. Jag ser det när jag läser tidningen. Jag ser det också var sjätte månad när jag sammanställer statistiken.
47 procent kvinnor, 53 procent män.
Vi är nära. Men senast var det 48 procent kvinnor. Så vi fortsätter. Analyserar, förbättrar. Skruvar lite på muttrarna. Dagens ETC kan ta det hela vägen.
En röd dagstidning för en grönare värld behöver dessutom utvidga sin förståelse av representation. Det kommer alltid att handla om jämställdhet. Det måste samtidigt handla om mer.
Dagens ETC är en feministisk dagstidning.
Men inte bara.
Vad är Dagens ETC om fackförbundets ledning snarare än dess medlemmar erbjuds tolkningsföreträde inför en avtalsrörelse?
Vad är Dagens ETC om vi inte tillräckligt klarar av att spegla det nya Sverige i vår journalistik, eller minst lika viktigt: i vilka personer som vi anställer?
Vad är Dagens ETC om vi fjärrskådar verkligheten utanför de större städerna från våra skrivbord placerade i just de större städerna (Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro)?
Jag har inga färdiga svar, inga rappa formuleringar, ingen snyggt presenterad kvantifiering. Jag vet däremot att vi har en stor utmaning framför oss. Eller tre. Där vi kan göra mer.
KLASS.
MÅNGFALD.
STAD & LAND.
Alltså, tre utmaningar.
Som vi måste arbeta med lika konsekvent som vi redan hanterar jämställdhet.
Som inte kan bli en sluten angelägenhet. Kan vi vara öppen gentemot dig om representation gällande kvinnor och män, kan – ska – vi även vara det gällande detta.
Att nonchalera, eller skjuta på framtiden, vore att besluta sig för att göra Dagens ETC mindre relevant och snävare än vad den har potential att vara. Det är naturligtvis inget alternativ.
Jag vill hemskt gärna veta vad du tycker som prenumererar på Dagens ETC. Det här är din tidning. Var tycker du att vi behöver hitta andra perspektiv? När stör du dig på rapporteringen? Ja, vad vill du att Dagens ETC ska vara?
Nu är du kanske en av de tusentals prenumeranter som helt nyligen besvarade en omfattande enkät. Men har du tid att skicka några fler synpunkter är det välkommet. Mejla mig!