”Ett Stockholm för alla”. Det är stadens officiella slogan. Men den passar bättre som ironi än i verkligheten. Enligt EU har Stockholm sämst bostadsbetyg jämfört med flera andra storstäder. Betyget grundar sig i om människor instämmer i att det finns bostäder i Stockholm till ett ”acceptabelt” pris. Tydligen är det få som tycker det. Det behövs inget geni, eller i det här fallet EU-statistik, för att komma fram till samma slutsats.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dagens Nyheter intervjuar Gustav Hemming (C), landstingsråd i Stockholm. Han är bekymrad och säger att även de med låga löner måste kunna bo här. Egentligen är det upp till varje kommun i Stockholm att bestämma byggtakten och vad som ska byggas. I S-styrda Stockholms stad byggs det mycket medan M-styrda Danderyd knappast är den kommun som får upp vår byggstatistik.
Ändå är det landstinget som har det övergripande ansvaret att planera hur hela Stockholm ska byggas ut och utvecklas. Och i landstinget har Alliansen bestämt i tolv långa, och för Stockholm, plågsamma år.
Men vi kan inte bara skylla på landstinget. Länge styrde alliansen även i Stockholms stad, och sålde ut allmännyttan till privata bolag. Den allmännytta som ska finnas till för alla stockholmare att ta del av, men som i stället ombildades till bostadsrätter eller fick kraftigt höjda hyror. Så även om Hemming nu säger att även de med låga löner ska kunna bo här, har hans allianskollegor gjort allt för att undvika just det. Oavsett vilken politisk nivå det handlar om. Samma kollegor som nu ropar efter lösningar som kan förvärra läget ytterligare.
Hemming nämner i DN ”social housing” som exempel på åtgärd, det vill säga öronmärkta bostäder till ekonomiskt utsatta grupper. I vissa länder har detta lett till kåkstäder och stigmatisering, i andra har det fungerat bättre. Men skulle vi i Sverige införa samma system, så skulle vi inte bara öppna upp risken för fattighus, men även marknadshyror. Hyror som skulle skjuta i höjden och stänga ute ännu fler från Stockholm.
Det här är min sista ledare i ETC Stockholm, som lägger ner vid årsskiftet.
Det var på den här ledarsidan jag började skriva för nästan tre år sedan. I den första texten efterlyste jag ett nytt miljonprogram. Ett moderniserat miljonprogram som har lärt sig av misstagen och kan ge tak över huvudet för alla som vill bo i Stockholms län. Det var 2015.
Nu är det snart 2018, och byggtakten har aldrig varit högre. Men om miljonprogrammet gav bostäder åt alla, ger dagens bostadspolitik bara hem till dem med pengar. Men ska Sverige bli ett öppet och mindre segregerat land, är Stockholm rätt plats att börja med. För ingen annanstans i Sverige finns så många arbetstillfällen, så många studieplatser eller en så vacker stad som Stockholm. Och här ska alla som vill ha möjlighet att leva och bo, oavsett tjocklek på plånbok.