– Vi har gjort så här tidigare, det är inget fel, sa Wallmark till Aftonbladet.
Nu verkar det som att han kan ha förfalskat anställningspapprena, då det inte fanns tillräckligt många närvarande för att ta besluten. En person som uppges ha befunnit sig på mötet stod egentligen på en resebyrå i Huddinge. SD:s kansli har avböjt att lämna ut beslutspapprena så att underskrifterna kan granskas.
De senaste åren har det fullkomligt haglat korruptionsskandaler i Sverige. Bygget av Nya Karolinska, turerna inom Svenska akademien, misstankarna om SAAB:s mutor till den Sydafrikanska regeringen, Telias miljardmutor till uzbekiska regeringen och muthärvan i Göteborg är bara några exempel. Inget av det här verkar dock ha ruckat på svenskarnas tro att vi i princip är korruptionsfria. Enligt en undersökning ser vi oss som ett föregångsland.
I den verkliga bedömningen faller Sverige i rankingen.
– Jag är ju inte direkt förvånad, för att vi har ju haft, tyvärr, ett stort antal korruptionsskandaler i Sverige under förra året. Vi kan prata om Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige, som nämner att situationen är mörk även inom kommunal och landstingsnivå.
Andrén säger att vi svenskar tror att korruption är något som händer ”där borta”. Vi ser inte korruptionen trots att den står framför oss, och det kan vara svårt för svenskar att dra en gränsdragning för vad som är korruption då landet enligt Wikipediasidan om ämnet ”präglas av en informell kultur”. Ett tydligt exempel på det är socialdemokraten Niklas Nordström, som likt den PR-agent han är försöker lyfta upp sina nära kontakter som en stark fördel, snarare än korruption.
Nordström, tidigare SSU-ledare, skapade rubriker när det 2010 avslöjades att Svenskt Näringsliv betalat honom och hans dåvarande byrå Prime 4,5 miljoner för att föra in ”tillväxtvänlig” politik i Socialdemokraterna. I olika mediala forum och på en turné bland S-distrikt i landet försökte han lobba in en partihögersväng i frågor rörande kärnkraften, RUT, införande av fastighetsskatt och valfrihet i välfärden.
Nordström har trots det inte behövt lämna partiet. Nu är han kommunordförande i Luleå, där han de senaste åren högljutt protesterat mot flygskatten med mantran om att landet kommer ”slitas sönder” om den införs. Han har inte varit lika högljudd med att han samtidigt sitter som ordförande i Svenskt flyg, där han årligen får 160 000 för att driva flygets frågor. Han sitter även som ordförande för kommunala IT Norrbotten, som 2016 anordnade en galafest, för bland annat Nordström själv, med en nota på 1,4 miljoner. Sedan 2016 är han också ordförande i Business Sweden, som förra året avslöjades försöka motarbeta skärpta klimatmål i EU.
Transparency International gjorde en partienkät inför förra årets val som visade att inget av riksdagspartierna driver några specifika åtgärder mot korruption, eller arbetar för en nationell handlingsplan. Som komplement behöver inte heller partierna redovisa var de får partibidrag i från. De senaste åren har tydligt visat att Sverige måste reda ut sin korruption. Det första steget till att göra det är att skapa transparens och förstå vad korruption är.
För övrigt anser jag att Horace Engdahl måste avgå.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.