Under sommaren 2017 skickade ministrarna Mikael Damberg (S), Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S) ett brev till Facebook, Google och Amazon med en vädjan om att de skulle etablera sig i Sverige. Det hela avslutades med att de svenska regeringsföreträdarna lovade bolagen sin lojalitet med meningen: "Vi är redo för business och står till er tjänst.”
Facebooks serverhallar i Luleå är igång sedan flera år tillbaka. För att verkligen hjälpa dem att komma till skott med serverhallsbyggandet vaskades det fram etableringsstöd på ungefär 140 miljoner kronor. En ”strategiskt viktig” affär, menade den dåvarande regeringen, som i all ivrig välvilja drev igenom en sänkning av energiskatten för driften av serverhallarna också. Idag betalar Facebook betydligt lägre skatt än alla andra med den imponerande 97-procentiga skattesänkning man åtnjuter. Och med sitt effektiva skatteupplägg ser bolaget också till att bara betala det absolut minsta möjliga i skatt i övrigt. Men skit i det. Enligt Business Swedens uppskattningar ska etableringarna ”skapa” 30 000 nya jobb. Tänk på de 30 000 jobben!
Konsultfirman som tog fram den glada kalkylen var tidigare inblandade i bygget av världens dyraste sjukhus Nya Karolinska också. Och det gick ju... som det gick.
Facebook har ”skapat jobb” till hela 56 stycken anställda. Det betyder att svenska skattebetalare hittills har pröjsat runt 2,5 miljoner kronor per anställd i ett bolag som knappast kan räknas som svagt ekonomiskt. Och för övrigt borde väl vem som helst ha kunnat räkna ut att bolag som lever på digitala och automatiserade lösningar inte skulle vara sådana som anställer en massa mänsklig arbetskraft i onödan. Sådana, människor alltså, kräver ofta saker som kostar pengar. Som rättigheter och kollektivavtal – grundläggande delar i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Och något som Facebook inte är intresserade av.
Nu i dagarna har giganten Amazon dragit igång arbete i sina nya stora lagerlokaler i Eskilstuna. Här använder man sig för logistiken, vilket förvisso i stunden är aningen hoppfullt, av bolaget Kuehne Nagel som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation och har kollektivavtal. När fackförbund har slagit larm inför Amazons Sverigelansering har Kuehne Nagel bland annat tagit Amazons tyska lager som exempel på att det inte är någon fara. Förra året skrev Svenska Dagbladet om just den verksamheten. En facklig representant uttryckte då: ”Annars pratar man om robotar som blir allt mänskligare. Här är det precis tvärtom. Människor blir som robotar.”
Amazon är världskända för sina dåliga arbetsvillkor och bolagets brittiska och amerikanska lagerverksamheter har varit välbesökta av utryckande ambulanser vid självmordsfall, psykisk ohälsa, smärtor, svimningar och höggravida som tvingats stå tio timmar om dagen. Det brittiska fackförbundet GMB Union har rapporterat att ambulans fått rycka ut 600 gånger till Amazons 14 brittiska lager, under bara tre år. Enligt förbundet är ett av dem ”en av de farligaste platserna att jobba på i Storbritannien”.
Amazon vägrar, precis som Facebook och Google, konsekvent kollektivavtal. Och än mer besvärande är att bolagen dessutom fått kritik för att tysta och göra sig av med fackligt aktiva, om det ens lyckats bli några sådana det vill säga, eftersom organiserade anställda ofta har en tendens att bli av med sina jobb.
Men det blir säkert bättre i Sverige. Här står Eskilstuna kommuns starke man Jimmy Jansson (S) och väntar med glädje och spänning. När det lyfts röster om att kommunen borde kräva att Amazon erbjuder drägliga arbetsvillkor för sina anställda har Jansson svarat att ”Sverige är ingen kommunistdiktatur”. Förvisso sant, men det hade knappast varit för mycket begärt att ställa lite krav på en aktör som hotar att slå ut stora delar av detaljhandeln och konkurrera ut andra bolag genom sämre villkor.
Svinstora multinationella företag som Facebook och Amazon kommer inte hit för sin längtan efter att teckna kollektivavtal med något uppnosigt svenskt fackförbund. De kommer hit för att Sverige har liberala skattelagar och naiva politiker som skriver brev och hejar på.