I oktober meddelade regeringen att det skulle bli vissa omprioriteringar i landsbygdsprogrammet. Sannolikt handlar det om besparingar på över 1 miljard kronor, vilket innebär att en rad åtgärder kommer att vara stängda för nyansökningar. Alla företagsstöd som inte är rena lantbruksprojekt skärs bort, projektstöden slopas i princip helt och inom LEADER prioriterar man hårt.
I slutet av november träffades Landsbygdsnätverket. Eskil Erlandsson (c), jordbruksminister och budbärare åt Anders Borg (?), var där för att lämna besked om hur det skulle bli. Nätverksdeltagarna tittade uppgivet på varandra när det från scenen lämnades ”besked”. LEADER är inne på sitt sjunde och sista år och arbetet med att formulera en strategi för en ny programperiod 2014-2020 har påbörjats. Många undrar om regeringen verkligen insett konsekvenserna av sitt beslut.
”Leader” är en metod för landsbygdsutveckling som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar, Leader betyder "samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden". Landsbygdsprogrammet har gett möjligheter till investeringar i nya verksamheter och företag. Den ideella sektorn är ofta motorn i bygden. Föreningen eller byalaget svarar för många funktioner som samhället gemensamt tar ansvar för i staden, men inte på landet. Det finns en stolthet över vad det har resulterat i. Att stoppa landsbygdsprogrammet bidrar till avveckling av landsbygden och ökad urbanisering. Därför är det förstås djupt ledsamt att en aktivitet, LEADER, som engagerar så många människor ska tilldelas absolut minsta möjliga medel i Sverige.
Många idéer, gemenskap och verksamhetslusta ryms inom ideell sektor och är avgörande för social sammanhållning och tillit, demokrati och delaktighet, bra boendemiljöer, livaktigt kultur- och fritidsliv, sysselsättning och försörjning, jobb och tillväxt, själva samhällsbygget helt enkelt. Inom Leader sker ett fruktbart samarbete mellan ideell, privat och offentlig verksamhet. Det här rivs nu ner genom regeringens missriktade spariver. Vart tog de ambitiösa planerna på Lokalt ledd utveckling (CLLD) vägen?
Ett aktuellt exempel från LEADER Bergslagen och vad som kan åstadkommas är ett omställningsprojekt som bedrivs i Hjulsjöbygden och i en del av Lindesbergs kommun, parallellt. I Hjulsjö pågår en mängd aktiviteter, från den kooperativa kossan Betsy till solceller i motionsspåret och i Lindesberg är det odling och gemensam elproduktion som är aktuellt. Allt är sprunget ur ett ideellt engagemang som genom projektets aktiviteter engagerar och skapar delaktighet för utvecklingen av bygderna. Jag är övertygad om att det här aldrig skulle ha kommit igång om det inte funnits ett lokalt, ideellt initiativ. Att sedan LEADER Bergslagen skjuter till pengar skapar möjlighet att arbeta långsiktigt strategiskt för att de verksamheter som skapas skall kunna leva vidare efter att projektet avslutats.
Den politik som centern har stått för i generationer, decentralisering, lokalt perspektiv och att ”Hela Sverige skall leva” är ett minne blott. Nu är det de stora, traditionella jordbruksföretagen som skall gynnas och det skall ske på bekostnad av småskalighet och diversifiering. Ideell sektor ska inte göra sig något besvär.
Hörru Eskil, (eller Anders?) vi vill inte vara med om det här. Vi ska ha utveckling, inte avveckling! Vi ska ha en hållbar landsbygd som skapar engagemang och ger kraft för ett gott liv och företagande som i sin tur skapar goda möjligheter för att hela Sverige ska leva.