I förra veckan skrev ordföranden av fotbollsklubben Botkyrka Konyaspor KIF Ali Khalil en insändare i lokaltidningen Södra Sidan som kommer ut i söderort i Stockholm.
Den 22-årige ordföranden ville meddela att de inte kommer att ta emot finansiering från Svenska spel, som de är berättigade till som idrottsförening. Istället kommer man ge alla pengar till välgörenhet. Inte för att klubben inte behöver pengar. Alla som varit med i någon verksamhet som bedrivs i föreningsform vet att varenda krona som kommer in är efterlängtad. Men de kände att i och med att man är en klubb som tar stort samhällsansvar så kan de inte med rent samvete ta emot pengarna.
Konyaspor, Konya, har länge arbetat med att erbjuda spontanfotboll för barn och ungdomar i Botkyrka, de är även med och driver arbetet med nya Alby IP framåt.
Sedan idrottsföreningen antagit en policy där man trycker på att Konya ska ta ett större ansvar för sitt närområde anser de att det blir lite hycklande att ta emot pengar från Svenska spel när man samtidigt vet att just de ungdomar som man vill arbeta med är i stor risk att hamna i ett spelmissbruk. Just på grund av Svenska spels höga närvaro i kommunen i och med bland annat Vegasautomaterna.
Vegasautomaterna räknas enligt bland andra Vårdguiden som ett av riskspelen, det vill säga de spel som lättast kan framkalla ett spelberoende. Kunniga inom spelmissbruk har också uttryckt att så kallade ”snabba spel” som just Vegasautomaterna står högst när det kommer till spelformer som kan bidra till ett beroende.
Risken att hamna i ett spelmissbruk och att skuldsätta sig för långt fram i tiden är faktiskt större i socioekonomiskt utsatta områden än i mer välbärgade områden. Tillgängligheten är betydligt mycket större ibland höghusen än bland de finare villorna. I Botkyrka kommun finns 72 Vegasautomater vilket gör Botkyrka till den vegastätaste kommunen i landet. I Danderyds kommun finns det bara fyra automater. Placeringen av Vegasautomater i övriga kommuner i landet ser ungefär likadana ut. I fattiga områden kryllar det av automater, i rika områden ser man de sällan.
Resultatet av maskinernas placering kan man lätt räkna ut. Och därför var jag inte förvånad när såg siffrorna från Stockholmsenkäten där elever årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet får svara på frågor gällande bland annat livsstil och fritid.
Det var ungefär 4 000 elever som svarade på frågorna. Av de elever i årskurs 2 i gymnasiet som spelat det senaste året uppgav 58 procent av killarna i Skärholmen att de haft problem. Högst i Stockholm. Därefter kom killarna i Spånga-Tensta med 47 procent och killarna i Rinkeby-Tensta med 43 procent. Kungsholmen och Östermalm låg lägst med 13 respektive 17 procent för killarna.
Att så många 17-åringar upplever problem med sitt spelande bör inte bagatelliseras. Efter att ha jobbat i dessa områden och själv varit nära detta fenomen så vet jag att man inte uttrycker att man har ett problem om man verkligen inte har ett. Problem kan vara att man spelat bort alla sina pengar för månaden, att man snor pengar ifrån familjemedlemmar eller andra i ens närhet som redan inte har det så bra ekonomiskt ställt och tänker att man ska betala tillbaka med en vinst som aldrig kommer. Att dras till att göra mindre brott för att få finansiering.
Och jag förstår. Och Svenska spel förstår. Och krogägarna som tar in automaterna förstår. De automaterna i de områdena. De förmedlar ett hopp i en annars hopplös situation. De ger ett erbjudande till de som inte har att för en stund känna sig värdiga. För det är så kapitalismen vill få oss att fungera. Du är bara värdig om du har resurser att visa upp. Och de resurserna kan till viss del stå emot din utbildning, ditt postnummer, din hudfärg, din familjesituation. De kan göra dig normal för en stund.
Och att placera ut automater i varenda kroghörn i fattiga områden är som att lägga ut en drömfångare. Innan man förstår att man aldrig kan vinna mot maskinen, det är alltid den som vinner över dig.
Konyaspor är en liten idrottsförening som tar sitt ansvar, på riktigt. För de ser vad som händer med ungdomarna som fastnat bland maskiner som omsätter mest pengar i hela landet samtidigt som det är en av Sveriges kommuner med högst barnfattigdom.
Men frågan är om detta gigantiska samhällsansvar bör ligga på en förening. Eller om det kanske är dags för någon annan att steppa upp.