Ett snurrande pariserhjul på en halvt övergiven plats i New York. Snurrande uppåt samtalar två män (vad annars!) om kapitalismen, världshistoriens största omfördelning av rikedom och skuldfrihet. Det är uppenbarligen där eller i källaren (Fight club) de moderna revolutionerna planeras. Scenen är från den framgångsrika tv-serien Mr. Robot, som för övrigt vann Golden Globe i början av året.
Det är en intressant – om än felaktig – tanke i den amerikanska populärkulturen. Kapitalism framställs som ett system som kollapsar när människor blir fria från skulder. Kapitalism (lönearbete och mervärde) försvinner inte enbart för att människor är skuldfria. Men tanken är ändå så intressant, så låt oss stanna kvar vid den.
Det är sedan länge välkänt att svenska folket har väldigt, väldigt hög individuell skuldsättning. Det medför konsumtion och bostadsbubblor. Men en grupp vars skulder inte nämns särskilt ofta är… studenternas.
Enligt en rapport från CSN (2014) var det rekordmånga låntagare. Den 31 december 2014 hade nästan 1,5 miljon låntagare en studieskuld. Av dessa var 1 274 400 återbetalningsskyldiga på sina lån. Låntagarna hade en samlad skuld på 202,3 miljarder kronor. Så står det i rapporten. Ni läste rätt, studenternas gemensamma skuld är 202,3 miljarder kronor. Det är en ofattbar summa. Givetvis spelar studenternas enskilda klassbakgrund roll. Men summan är hög.
Vi får dock väldigt ofta höra att utbildningen är en investering och när (om!) studenterna får ett välbetalt jobb, kommer skulden att betalas av. Men problemen finns här och nu. Det ena problemet är givetvis att studenterna inte har några eller väldigt få möjligheter till att pensionsspara. Och det andra problemet är självklart skulden i sig,och pressen att betala av den strax efter utexamineringen. Det händer därför att begåvade individer, av dessa anledningar, väljer bort skola och utbildning.
I tv-serien Mr.Robot talar de om omfördelning av rikedom. Idén är fullt möjlig att applicera i Sverige. Antalet miljardärer har fördubblats på tio år. De har en samlad förmögenhet på 1 120 miljarder kronor. En liten del av denna förmögenhet skulle befria Sveriges studenter från skulder. De skulle därefter kunna starta arbetslivet utan skulder.
Arbetarrörelsen måste forma en utbildningspolitik som gynnar studenter. Att forma en utbildningspolitik som går ut på att utvecklas snarare än att skuldsättas. Att ha studielön snarare än studielån. Att fördela rikedom från de rikaste till Sveriges studenter skulle, för att citera Rami Malek och Christian Slater, vara den största omfördelning av kapital (i Sveriges moderna historia) som har skett. Det vore väldigt ”revolutionärt”.