Charlie Andreasson: Dagbok från Gaza (Bokförlaget Korpen)
Sjömannen Andreasson var den enda svensk som upplevde attacken mot Gaza på plats sommaren 2014. Andreasson samtalar med fiskare och sjömän då Israels attacker inleds och han är fast på ett sjukhus som beskjuts. Hans vittnesmål är lättläst och fasansfullt och skulle fått mycket mer uppmärksamhet om det inte vore för förlaget. Som 1) gjort ett fruktansvärt fult helt grönt omslag, 2) döpt boken till något så tråkigt som Dagbok från Gaza samt 3) glömt att berätta för någon om bokens existens.
Daria Bogdanska: Wage Slaves (Galago)
Är inte på engelska trots titeln, utan en seriebok om arbetet i Malmös restaurangbransch där svenskar tjänar 60 konor i timmen, östeuropéer 50 kronor och bangladeshier 45 kr – och ingen har ett riktigt kontrakt. Facket kan inte göra något, och när syndikalisterna till slut rycker in tar restaurangägaren på sig en ”Kämpa Malmö”-tröja och låtsas vara anarkist.
Fateme Behros: Som ödet vill (Natur och kultur)
I en buss på väg genom Turkiet sitter ett par vars äktenskap är som en frysbox, en överklasskvinna som klagar på stanken, en man med läppstift, en ensamstående bahai-kvinna med en ständigt skrikande son och ett 30-tal människor till. Alla är iranier på väg bort från revolutionen, det är början på 80-talet och de kommer att hamna i Sverige. Fateme Behros romaner var långt före sin tid, och hon dog 2009 utan att ha fått det erkännande hon förtjänade. Kanske för att hon bara skrev rakt upp och ner, utan att försöka göra sig till. Läs även Fångarnas kör om en iranska som träffar sin make första gången på Arlanda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Michael Brøndbo: Jeremy Corbyn og året som snudde opp-ned på britisk politikk (Manifest)
Kom över tröskeln och börja läs på norska, för Manifest förlag har de senaste två åren gett ut en mängd titlar om den nya europeiska vänstern. Något liknande finns inte i Sverige, och den senaste är Michael Brøndbos bok om Corbyn. Här får vi följa hur fackföreningarna besegrar eliten två gånger och mot alla olyckskorpar som hela tiden upprepat ”Han kan inte vinna”. Alla som vill vinna strider har något att lära sig av detta.
Pierre Gilly: Konsten att sälja krig (Verbal förlag)
Tror du att alla krig består av en ond och en god part, och att den onda är en irrationell diktator medan den goda är väst som kämpar för frihet och demokrati? Förmodligen är du offer för krigspropaganda. Läs Gillys bok om propagandan genom tiderna. Inte så skarp som den kunde vara men ändå bra.
Camilla Henemark: Adjö det ljuva livet (Forum)
Rojalisterna har lyckats tysta ner den här boken, som redan är ganska självcensurerad, men säger ändå mycket mellan raderna. Spännande, rolig och snabbläst.
Petra Hulova: För medborgarnas bästa (Rámus)
När kommunismen faller går också mängder av familjer sönder i Tjeckoslovakien - männen bestämmer sig för att byta ut fruarna mot något yngre. Alla låtsas med ens ha varit dissidenter och flockas för att få de bästa bitarna. Huvudpersonen åser detta med fasa och bestämmer sig för att göra något: hon ska återskapa kommunismen! Till hjälp har hon staden Krakovs vietnamesiska barn.
Tanja Holm: Jemen är bra! (Leopard förlag)
De flesta reportageböcker följer en viss mall, där det ingår att journalistens jag ska driva berättelsen framåt samtidigt som detta jag sällan är det riktiga jaget, utan ett standardjag med standardreaktioner. Tanja Holm är helt enkelt sig själv vilket gör att andra människor också blir sig själva. Hon visar vad en reportagebok borde vara – full av action och insikter. Hon har bott i Jemen i fem år och här ges en bakgrund till dagens situation.
Mariana Mazzucato: Entreprenörsstaten (Karneval)
Varken internet, iphone eller GPS skulle funnits om det inte vore för staten. Det är staten, inte företagen, som varit den drivande kraften bakom de flesta nya uppfinningar, visar Mazzucato i denna bok som begraver myten om nyliberalismen för gott.
Anais Nin: Dagbok
Man blir alltid lycklig av Anais Nin.
Caroline Norma & Melinda Tankard Reist (red): Prostitution Narratives – Stories of Survival in the Sex Trade (Spinifex Press)
Överlevarrörelsen växer lavinartat över hela världen. Vittnesmålet är centralt för rörelsen – men det handlar inte bara om att berätta, utan om att analysera och skapa teori utifrån de egna erfarenheterna. Nyligen kom rörelsens första antologi ut. Här berättar 20 kvinnor från hela världen om sitt liv i prostitutionen. Läs om du vågar höra sanningen.
Showan Shattak: Ingen jävla hjälte (Kira)
I bild och text berättar Showan om nazistöverfallet som ledde till att han förlorade halva kraniet. Om ambulansen som inte kom och polisen som gjorde husrannsakan istället för att hjälpa till. Om rehabiliteringen och rättegången. Alla kan läsa denna bok då den är full av bilder och down to earth, och vill du göra någon till antifascist är detta julklappen.
Craig Unger: House of Bush, House of Saud (Gibson Square)
Relationen mellan USA och Saudi---arabien är en av de stabilaste allianserna i världen, och här ges bakgrunden till detta. De personliga relationerna mellan Bush-dynastin och Saud-dynastin reds ut samt vilka ekonomiska uppgörelser som lagt grunden till alliansen. Craig Unger har inte rätt i allt, men detta är en bra bok att börja med om man ska nysta i geopolitiken.
Michele Wallace: Black Macho and the Myth of the Superwoman (Warner Books)
I tider då ”vit feminism” blivit ett slentrianmässigt skällsord saknas Michele Wallace. 1960-talets kvinnor i black power-rörelsen vågade inte vara feminister, det var en sak för vita kvinnor, sa männen, och dessutom grasserade myten att det var svarta kvinnors fel att svarta män inte avancerade då kvinnorna var för dominanta och ”styrde hushållen”. I denna bok från 1975 analyserar Wallace ras, klass och kön mer skarpsint än någon som någonsin sagt intersektionalitet.
Lisa Wool-Rim Sjöblom: Palimpsest (Galago)
Lisa har alltid fått höra att hon var föräldralös. Det står i adoptionspappren. Men när hon börjar söka sina rötter visar det sig att det inte stämmer ... Denna seriebok är ett av de starkaste bidragen till den våg av litteratur som kommit nu från adopterade och som kritiserar den bild samhället hittills haft av adoption.