Det behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel, men det finns mycket att bevisa för det nya statsrådet. Efter sju år med S/MP-styre är Sverige fortfarande inte i närheten av att klara 15 av de 16 miljömålen eller böja utsläppskurvan tillräckligt fort. Strandhäll kan åtminstone bidra med gedigen ministererfarenhet och vet hur man genomför politik – men med bara nio månader kvar till val är det hög tid att rulla igång kugghjulen om man vill få något gjort.
Här är sju saker Strandhäll borde hugga tag i:
1. Jobba fram konsumtionsmålet
Trots att livsmedel, transporter, kläder och prylar står för 60 procent av svenskarnas klimatpåverkan saknas konkreta samhällsmål för hur konsumtionsutsläppen ska minska. Miljömålsberedningens förhandlingar om en strategi för att begränsa konsumtionens effekter verkar ha kört fast. Miljöministern kan spela en viktig roll för att vända skutan på rätt köl igen.
2. Säg nej till Gállok-gruvan
Strandhälls kollega, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, hann knappt börja sitt ämbete innan han utbrast att S ”älskar gruvor”. Närmast till hands ligger Beowulf Minings planer på en järnmalmsgruva i Gállok utanför Jokkmokk. Regeringen måste lyssna på de samer och miljöorganisationer som länge varnat för gruvans klimatpåverkan och stora konsekvenser för urfolksrättigheter samt naturvärden.
3. Slopa Arlanda-utbyggnaden
S har tackat ja till att förhandla med M om en fjärde landningsbana på Arlanda. Svenskarna ligger redan i världstoppen när det gäller flygande – extra flygkapacitet är inte vad vi behöver.
4. Satsa på klimatanpassningen
Sommarens oväder visade att vi är dåligt rustade för översvämningar, torka, skred och andra klimatorsakade olyckor. Ju tidigare vi gör de nödvändiga investeringarna, desto billigare blir det i slutändan. Istället för att som idag lämpa över anpassningen på kommunerna – med stora skillnader i anpassningen som följd – bör Strandhäll se till att staten tar ett helhetsansvar.
5. Stärk skyddet av värdefulla skogar
Hälften av Sveriges hotade arter är knutna till skogen. Samtidigt är höstens skogsuppgörelse mellan regeringen och Centerpartiet i mångt och mycket ett hån mot biologisk mångfald. Riv upp, gör om.
6. Fokusera på fiskarna
Östersjöns ekosystem befinner sig på ruinens brant. Klimatförändringar, överfiske, övergödning och miljögifter bidrar till en tipping point för havets arter – och den enklaste åtgärden för att stabilisera läget är att begränsa trålfisket. Strandhäll behöver ta ett snack med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg som ansvarar för fiskeripolitiken.
7. Kampanja på fossilförbud
Till 2030 ska utsläppen från transporter minska med 70 procent. Sverige som helhet ska nå nettonoll-utsläpp 2045. Slutsats: fossila bränslen måste stanna i 2020-talet. Ett fossilförbud skulle skapa incitament för transportsektorn och industrin – båda två utsläppsgiganter – att snabbt genomföra massiv omställning.
I nuläget är det mycket som talar för att ovan punkter kommer förbli en önskelista snarare än handlingslista. Strandhälls viktigaste arbetsuppgift är för närvarande att hålla näringsdepartementet stången – signalerna därifrån klingar business-as-usual i sin renaste form.
Ett sista medskick till vår nya miljö- och klimatminister: Du har Sveriges viktigaste jobb. Slarva inte bort den chansen.