Jag har rest runt i Europa som representant för European Students’ Union för att synka våra utbildningssystem. Det innebär även att arbeta för pålitligheten för svenska examina och begripligheten för betyg utomlands och vice versa. Det kallades Bolognaprocessen.
Det som var uppenbart redan då var att det inte är lätt att flytta inom Europas länder och läsa vidare. Det är än mer uppenbart i dag när vi har många människor som söker ett nytt liv i Sverige och då det fortfarande är betydande formalia som krävs för att läsa på högskolan.
Examen och betyg kan översättas, men det blir lätt fel och processen tar tid. Behörighet till utbildning på högskolan kan bedömas på lärosätena enligt regler för reell kompetens, men det systemet har aldrig prioriterats och bedömningarna riskerar att bli godtyckliga. Kurser kan tillgodoräknas, men även här är översättning eller verifiering av kunskapen ofta svår och tar tid. Sedan har vi ju det där med svenskan. Visst är det ett vackert språk och visst är det bra att kunna men det är inte alltid nödvändigt att kunna briljera med fullständiga SAOL-kunskaper.
Milton Friedmans nyliberalister satsade på att skapa eller utnyttja kriser för att driva igenom impopulära beslut. Det var en form av bedrägeri och en skenmanöver. Hiskeligt på många sätt. Kriser är dock inte bara kaos och problem. Kriser sätter även fingret på behov av förändringar. Därför bör vi passa på att göra Sverige mer effektivt när det gäller att ta emot och etablera världens globala medborgare som kommer hit nu när vi har chansen. Det kommer att göra det enklare i dag för flyktingar, men också enklare i framtiden för alla.
Bollen är nu i rullning. Regeringen har skapat snabbspår in i bristyrken såsom restaurangbranschen, hälso- och sjukvården, skolan. Arbetsförmedlingen och landstinget här satsar 31 miljoner i projektet KISA som är ett snabbspår för medicinare med utländsk utbildning. Uppsala universitet och andra institutioner har fått pengar av Vinnova för ett projekt för att snabbt lotsa utländska akademiker in i det svenska akademiska systemet genom specialkurser, tentering, stickprov och tillgodoräknande av utländsk kompetens. Uppsala kommun satsar 118 miljoner på bostäder, utbildning, etablering i arbetslivet, simundervisning och aktiviteter för unga i Gränby, Sävja, Stenhagen, Gottsunda och i city.
Det märks att samhället tar tillfället i akt och kraftsamlar. Men det märks också att det finns regler och system att se över. Jag efterlyser även en större öppenhet för landets alla arbetsgivare att anställa människor som kanske inte talar svenska, ännu. Jag efterlyser entreprenörer som vill dela med sig av sitt nätverk för att hjälpa nya svenskar in på marknaden. Jag efterlyser en generös tolkning av utländsk kompetens vid bedömning och generösa möjligheter till komplettering vid svenska lärosäten. Jag efterlyser ledarhattar. För tillsammans kan vi använda den här tiden av folkvandring till att göra Sverige bättre.