Jemens befolkning genomlider en av världens värsta nu pågående humanitära kriser. ”Så här många brittiska parlamentsledamöter dök upp till debatten”, twittrade tidningen The Independent tillsammans med en bild på tomma bänkrader från ett möte om Jemen i brittiska representanthuset. Bara 30 av 650 ledamöter närvarade. Få bilder kunde vara mer talande för det ointresse som världens politiker visar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jemen är Mellanösterns fattigaste land. På andra sidan konflikten finns Mellanösterns rikaste land: Saudiarabien. Jätten som ingen riktigt vill göra sig ovän med.
Britterna är indirekt inblandade i kriget. Den brittiska försäljningen av militär utrustning till Saudiarabien ökade med 1,1 miljarder kronor under det första halvåret i år. Enligt statistik från Department of international trade har även försäljningen under våren fortsatt att öka.
EU diskuterar just nu vapenembargo – om det blir verklighet återstår att se. Men för Theresa May – som leder ett Storbritannien som är på väg att lämna EU – är Saudiarabiens vapenhandel en inkomstkälla som lär vara svår att säga nej till.
Jemen är ett ungt land, det bildades 1990 så som vi känner det idag, innan dess var det två: ett Nord- och ett Sydjemen.
Norra delen har styrts av Ali Abdullah Saleh sedan 1970 och 1990 blev han ledare för hela landet. Hans tid vid makten har präglats av korruption, konflikter och fattigdom. När den arabiska våren inleddes 2011 gick tusentals demonstranter ut på gatorna och krävde hans avgång.
”Hela regionen går igenom en väldigt dramatisk och smärtsam omvandling. Förenklat kan det beskrivas som en konflikt mellan gamla eliter och framväxten av nya demokratiska rörelser”, säger journalisten Afrah Nasser i en intervju i SVT.
Afrah Nasser är själv från Jemen och har nyligen belönats av Committe for protected journalists (CPJ), som årligen delar ut pris till särskilt modiga journalister. Afrah Nasser, som sedan ett antal år tillbaka lever i exil i Sverige är en av fyra mottagare av utmärkelsen.
Sedan två och ett halvt år tillbaka är det framför allt två stridande parter som slåss om makten. De shiamuslimska huthirebellerna som kontrollerar norra delen av landet och som har visst stöd av Iran. Och på den andra sidan finns den sunnimuslimska regeringssidan som backas upp av Saudiarabien.
Huthirebellerna från norra Jemen tog med hjälp av den tidigare presidenten Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa. Samma man har nu bytt sida och allierat sig med saudierna.
Konflikten har inte bara utlöst en humanitär katastrof, Saudiarabien förvärrar situationen genom att bestraffa den jemenitiska befolkningen kollektivt. Hjälporganisationer stoppas från att komma in i Jemen och nå fram till de civila.
Mer än 70 procent av landets befolkning är i behov av humanitär hjälp, mat och mediciner. Samtidigt sprider sig koleran som en löpeld – om inget görs akut kommer en miljon människor att ha insjuknat till årsskiftet.
Ungefär hälften av de smittade är barn. Men det här kriget handlar om jättarna med pengar och inte om de små människorna.